< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - duminica, 7 iulie 2024

Taximetristii la usa lui Oprescu

Primaria Capitalei incepe, luni, verificarea dosarelor taximetristilor de pe listele de asteptare, in fiecare zi urmand a fi analizate cate 10 dosare, in ordinea crescatoare a numarului de inregistrare eliberat de Registratura Primariei Capitalei.

Operatiunea se face in conformitate cu prevederile articolului 22, aliniatul 5 din Ordinul MIRA nr. 356/2007, care prevede ca pe listele de asteptare nu mai raman inscrisi decat transportatorii autorizati. Listele cu cei inscrisi vor fi afisate la intrarile din cladirea municipalitatii, precum si la sediul Centrului de Informare al institutiei. Primarul general Sorin Oprescu a decis, in luna iulie, in urma unei intalniri cu reprezentantii Camerei Nationale a Taximetristilor din Bucuresti si Romania, infiintarea unei Comisii de Dialog Social care sa inventarieze problemele taximetristilor si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea lor. "Avem nevoie si de un Cod al taximetristilor care sa stabileasca in detaliu obligatiile si drepturile acestei bresle. Rolul comisiei este sa realizeze toate aceste lucruri, pe care taximetristii sa si le asume de bunavoie, inclusiv sanctiunile pentru incalcarea lor. Taximetria trebuie sa devina un sprijin si o prelungire a transportului in comun, asa cum este in marile capitale", declara, atunci, edilul-sef.

Oprescu le-a promis taximetristilor, in campania electorala, ca le va rezolva problema autorizatiilor si a locurilor de asteptare, si ca lua masuri pentru combaterea pirateriei in taximetrie.

In luna aprilie, 70 de taximetristi independenti au intrat in greva foamei in fata sediului Primariei Capitalei, cerand autoritatilor municipale sa le acorde lor autorizatiile care au ramas de la firmele care lucrau cu parc inchiriat de masini, dar care nu au reusit sa-si cumpere masini proprietate personala pana la data prevazuta de lege. O delegatie a protestatarilor a discutat, atunci, cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, acesta dispunand inceperea unui control al autorizatiilor care au fost preschimbate pentru firmele de taximetrie cu parc auto inchiriat.

Ulterior, CGMB a aprobat Regulamentul privind organizarea si executarea serviciului public de transport in regim de taxi. Potrivit acestuia, acordarea autorizatiei de taximetrie se va face pe baza unor de criterii de departajare si punctaje. Astfel, punctajul maxim va fi obtinut de autoturismele cu o vechime de pana la un an, prezenta instalatiei pentru aer conditionat si a airbagurilor fiind capitole importante in acumularea de puncte necesare obtinerii autorizatiei de functionare. Totodata, potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, taximetrele mai vechi de cinci ani nu vor putea fi punctate.

Normele de aplicare a Legii 265/2007 a taximetriei au intrat in vigoare in 3 decembrie 2007, dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. La elaborarea Normelor de aplicare a Legii taximetriei, reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) au avut mai multe discutii cu sindicatele si patronatele din domeniu, documentul fiind supus dezbaterii publice in a doua jumatate a lunii octombrie 2007.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13923&data=2024-07-07