< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Relatia dintre Rusia si China incepe sa dea semne de slabiciune

Desi, in cei 17 ani care au trecut de la prabusirea Uniunii Sovietice, Rusia si China au incercat sa reinnoade relatia stransa ce existase intre cele doua tari inaintea denuntarii lui Stalin de catre Nikita Hrusciov, in 1956, cooperarea bilaterala dintre ele nu a produs de fapt nimic stabil. Acum, in urma invaziei ruse asupra Georgiei, Beijingul si-ar putea regandi relatia cu Moscova, de la care simte ca nu mai are prea multe de castigat, si pe care o poate considera chiar o posibila amenintare strategica, relateaza ziarul rus de limba engleza "The Moscow Times", consultat de Agerpres.

Ca prima reactie la invazia rusa in Georgia, China nu numai ca a refuzat sa sprijine recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Potrivit publicatiei citate, motivele acestei atitudini nu sunt greu de identificat. Ca principiu general al politicii straine, China considera ca granitele nationale sunt sacrosancte si ca nicio putere, nici macar ONU, nu ar trebui sa-si permita sa le schimbe fara consimtamantul tarii in cauza. In plus, razboiul cu Georgia a scos in evidenta si defectele grave ale tehnologiei militare a Rusiei, principalul furnizor de arme al Chinei inca din anii 1990. Cele mai multe dintre armele folosite erau din generatii de mult depasite. In contextul in care China este acum capabila sa-si foloseasca puterea tehnologica pentru a produce arme sofisticate, Rusia devine inutila in acest sens, atentioneaza "The Moscow Times".

Aspectele economice ale relatiei chinezo-ruse sunt si ele nesatisfacatoare, cel putin din punctul de vedere al Chinei. Principalul interes al acesteia este reprezentat de petrolul si gazul natural din Rusia. Insa, in timp ce Rusia s-a angajat sa fie furnizorul de baza al Europei, ea ezita in a juca acelasi rol si fata de China. Mai mult, eforturile Kremlinului de a dobandi monopolul asupra retelelor de conducte din Eurasia reprezinta o amenintare directa pentru China, intrucat cei care detin monopolul nu numai ca pot profita de consumatori, dar pot si sista livrarea din motive politice. Astfel, interesul legat de securitate al Chinei este de a se asigura ca statele central-asiatice care furnizeaza energie isi vand zacamintele si pe cai ce scapa controlului exercitat de Kremlin. De fapt, China este mult mai interesata in a se concentra asupra SUA, principalul partener comercial si rival, si asupra Asiei de Sud - in mod deosebit asupra Iranului, care furnizeaza o cantitati importante din petrolul utilizat de China, aprecizata pulicatia citata. Beijingul considera aceste tari a fi mai demne de incredere si mai stabile decat Rusia, a carei revenire la statutul de imperiu "propulsat" de petrol s-ar putea dovedi mai degraba problematic decat avantajos pentru China, conchide "The Moscow Times".

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13860&data=2024-07-07