< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - duminica, 7 iulie 2024

UPDATE 15:50 - Leul a atins cel mai scazut nivel in raport cu euro din ultimii trei ani si jumatate

Isarescu: Nu exista factori de presiune semnificativa pentru cursul valutar in directia aprecierii sau deprecierii acestuia

ULTIMA ORA

Intr-un discurs la Academia Romina, pe tema ''Probleme ale convergentei reale in drumul spre euro'', guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat ca, in momentul de fata, ''nu exista factori de presiune semnificativa pentru cursul valutar in directia aprecierii sau deprecierii acestuia, chiar daca criza de pe piata financiara mondiala genereaza temporar miscari intr-o directie sau alta. Totusi, echilibrul de pe piata valutara din acest moment s-a realizat in conditiile unui mix de politici caracterizat printr-o politica monetara restrictiva, cu rate inalte ale dobanzilor, o politica fiscala insuficient de stricta si supusa in continuare unor presiuni pentru majorarea cheltuielilor publice concomitent cu diminuarea veniturilor, in timp ce cresterile salariale se situeaza de mai mult timp evident peste cresterile de productivitate''. ''Acest mix nu este sustenabil. Pe termen lung nu se poate vorbi despre un echilibru valutar'', a avertizat oficialul BNR. Stabilitatea cursului in conditiile deteriorarii competitivitatii produselor romanesti, ca urmare a cresterii mai rapide a salariilor decat a productivitatii, atrage inevitabil deteriorarea balantei comerciale si in final deprecierea cursului valutar'', a explicat Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a stabilit un curs de 3,8720 pentru un euro, in crestere cu peste unsprezece bani fata de cotatia de ieri, de 3,7603 lei pentru un euro. Dolarul american a ajuns la 2,7912 lei.

---

Panica de pe pietele internationale a depreciat in lant valutele tarilor emergente, leul resimtind vineri dimineata o pierdere de 1,5% in mai putin de doua ore de tranzactionare, de la 3,8240 la 3,88 lei/euro. In jurul orei 10:45, leul si-a revenit usor, iar la 11:05, bancile cumparau un euro cu 3,8610 lei si il vindeau cu 3,8660 lei. Singura capabila sa regleze economia este banca centrala, care ar urma sa arunce pe piata o cantitate mare de euro.

"Toata regiunea s-a depreciat puternic din cauza problemelor structurale sistemice din afara. Aceasta este problema principala care afecteaza si leul. Problemele legate de adancirea deficitului bugetar al Romaniei ca urmare a majorarilor salariale si a pensiilor sunt mai mult in plan secund, dar vin ca bomboana pe coliva", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

El a adaugat ca nivelul actual de cotatie a leului fata de euro pe piata interbancara nu a mai fost atins de circa trei ani si jumatate. "Leul continua sa se deprecieze intr-un ritm mai alert decat celelalte monede din regiune", a mai spus Noaghea.

Piata nu exclude o interventie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata valutara pentru stabilizarea cursului daca deprecierea leului va continua.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13840&data=2024-07-07