< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - duminica, 7 iulie 2024

Reactii colorate la decizia CCR de a modifica cvorumul necesar avizarii inceperii urmaririi penale a ministrilor parlamentari

Liderii partidelor politice au declarat, ca decizia Curtii Constitutionale, ca inceperea urmaririi penale a ministrilor-parlamentari sa fie decisa cu votul unei majoritati simple, este in principiu corecta, dar au admis ca decizia privindu-i pe demnitari va ramane in continuare una politica.

Lucian Bolcas crede ca hotararea Curtii Constitutionale (CCR) nu va usura neaparat avizarea urmarii penale. Peter Eckstein Kovacs considera ca decizia CCR nu rezolva fondul problemei si anume imixtiune Parlamentului in justitie, iar Sergiu Andon se gandeste la viitor considerand ca prin aceasta decizie se pot forma majoritati impotriva unui demnitar. In schimb Liviu Negoita vrea aplicarea cat mai rapida a noilor modificari. Singurii care nu au reactionat pana acum au fost reprezentantii PSD.

In opinia deputatului PRM Lucian Bolcas, decizia Curtii Constitutionale este corecta, dar asta nu inseamna ca majoritatea simpla va usura neaparat avizarea urmarii penale. "Nu se pune problema de mai greu sau mai usor. Va fi mai moral, constitutional si mai corect", a declarat, Bolcas, precizand ca regulamentul va trebui modificat in sensul celor decise de CCR, relateaza NewsIn.

La randul sau, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a prcizat, ca decizia Curtii Constitutionale nu poate sa rezolve problema de fond, anume o anumita imixtiune a Parlamentului in justitie. "intotdeauna a fost un vot politic", a sustinut liderul Uniunii, adaugand ca actualele proceduri privind avizul inceperii a urmariririi penale reprezinta o "hiba a Constitutiei", iar ministrii nu ar trebui sa fie tratati discretionar.

Nici presedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PC Sergiu Andon, nu exclude posibilitatea formarii unor majoritati politice impotriva unui anumit demnitar. "Aceasta decizie va duce la abuzuri, fiindca majoritatea simpla este insuficienta pentru a lua o asemenea decizie", a spus el.

La randul-lor, democrat-liberalii, cei care au contestat cele doua regulamente, au salutat decizia Curtii Constitutionale si au solicitat conducerii celor doua Camere "sa repuna urgent" pe ordinea de zi cazurile ramase nesolutionate.

"PD-L a castigat astazi (n.r. - miercuri) o batalie foarte importanta pentru recunoasterea principiului constitutional ca toti suntem egali in fata legii", a declarat purtatorul de cuvant al PD-L, Liviu Negoita. El a solicitat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului punerea cat mai rapida pe ordinea de zi a modificarilor ce trebuie aduse regulamentelor, "astfel incat viitorul Parlament sa nu mosteneasca o situatie neclarificata".

Negoita si-a exprimat speranta ca "nu se va mai apela la tertipuri pentru a evita luarea unor decizii in aceste cazuri, astfel incat si parlamentarii care sunt banuiti ca au incalcat legea sa poata fi cercetati".

Curtea Constitutionala a stabilit, miercuri, ca prevederile din regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului referitoare la cvorumul necesar avizarii inceperii urmaririi penale a ministrilor parlamentari sunt neconstitutionale.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13752&data=2024-07-07