< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Presedintele american include tara noastra pe lista tintelor Teheranului

George Bush avertizeaza: Romania, in raza rachetelor iraniene

Ultima ora:

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat azi ca exista discutii la nivel de experti cu privire la crearea unui sistem antiracheta al NATO care sa protejeze si partea de sud-est a Aliantei, o decizie putand fi adoptata la summitul de la Bucuresti din 2008. Potrivit Mediafax, ministrul Apararii a precizat ca una dintre temele importante ale NATO, care va fi cu siguranta dezbatuta la summitul Aliantei de la Bucuresti, va fi rolul apararii antiracheta in cadrul organizatiei. Melescanu a spus ca s-a dezvoltat la nivelul NATO un concept de baza care vizeaza inceperea unui studiu pentru completarea sistemului antiracheta al SUA, stabilit pe baza de acorduri bilaterale, cu un sistem NATO care sa inglobeze atat facilitatile SUA cat si ale altor state.

Romania si Bulgaria ar putea fi tintele unui atac cu rachete balistice iraniene, a afirmat miercuri presedintele american, intr-un discurs tinut la Universitatea nationala de aparare a SUA. George W. Bush a avertizat astfel Europa asupra necesitatii urgente de instalare a unui scut american antiracheta. Liderul de la Casa Alba a afirmat ca Teheranul incearca sa obtina arma nucleara si ca ar putea dezvolta rachete balistice intercontinentale capabile sa ajunga in Statele Unite si sa distruga Europa pana in 2015.

"Comunitatea noastra de informatii sustine ca, asistenta externa continua ar putea ajuta Iranul sa dezvolte o racheta balistica intercontinentala capabila sa ajunga in Statele Unite si in toata Europa, inainte de 2015. Oficialii iranieni au declarat ca ei dezvolta rachete cu o raza de actiune de 1.200 de mile, care ar putea sa le ofere capacitatea de a-i lovi pe multi dintre aliatii nostri din NATO, inclusiv Grecia, Romania, Bulgaria, si posibil Polonia, Ungaria si Slovacia", se arata in discursul lui Bush, aflat si pe site-ul Casei Albe.

Responsabilii americani au petrecut multe luni in incercarea de a gasi o cale diplomatica la opozitia ferma a Moscovei fata de planul scutului antiracheta,pe care-l considera o potentiala amenintare. "Apararea antiracheta pe care o avem in vedere ar putea fi depasita cu usurinta de arsenalul nuclear al Rusiei", a comentat Bush ingrijorarile Moscovei. El a adaugat ca intentia sistemului este de a detecta tari ce ar putea ameninta Statele Unite cu un atac de rachete balistice si ca Statele Unite nu considera Rusia o asemenea tara.

Rachetele Shahab

Anul trecut, comandantul Gardienilor Revolutiei, generalul Yahya Rahim Savafi, afirma ca, "in cazul in care Iranul va fi atacat, are capacitatea de a lovi inamicul pana la 2.000 de km" de granitele tarii, au anuntat agentiile de presa internationale. "Strategia noastra este defensiva, dar, daca suntem atacati, nu ne vom opri la granita", a spus Savafi, intr-un discurs sustinut in fata unui grup de luptatori Bassiji, in provincia Ispahan.

De asemenea, postul de televiziune Al-Alam anunta la momentul respectiv ca, in cadrul aplicatiilor "Marele Profet II", au fost lansate, din desertul situat in zona Qom, la 120 de kilometri sud de Teheran, "rachete Shahab, cu o incarcatura de submunitii, capabile sa ajunga la o distanta de 2.000 de kilometri". Avand o raza de actiune de 2.000 de kilometri, rachetele pot atinge, teoretic, bazele americane din Golf, Israelul, dar si tinte din Romania.

Surse ale serviciilor secrete occidentale au anuntat anul trecut ca regimul iranian a testat si in luna ianuarie 2006 o racheta sol-sol cu raza lunga de actiune, capabila sa transporte pana la trei focoase nucleare. Acest test ar putea fi motivul pentru care, la 28 ianuarie, seful Gardienilor Revolutiei a declarat pe postul national de televiziune ca Iranul este pe punctul de a-si dezvolta capacitati balistice strategice, inclusiv un important arsenal de rachete cu raza de actiune de pana la 2000 de kilometri. Presa occidentala preciza atunci care ar putea fi tintele: granita israeliana aproximativ 1000 de kilometri, Atena - 1900 km, Bucuresti - 1500 de kilometri.

Atacuri lansate din Romania

"Stabilirea unei prezente in Romania inseamna atingerea unor obiective strategice, semnificative pentru Statele Unite", declara, la inceputul lunii, general - locotenentul Kenneth Hunzeker, comandantului Corpului V de armata, stationat la baza Mihail Kogalniceanu.

In ultimele luni, s-a vorbit tot mai insistent despre faptul ca administratia americana a pus la punct un nou plan pentru atacarea Iranului, dupa ce presedintele George W. Bush a acreditat ideea ca Teheranul ar avea intentia de a se dota cu arma nucleara. Fortele americane ar putea utiliza bazele militare aeriene din Romania si Bulgaria pentru a lansa un eventual atac asupra Iranului, informa la inceputul anului 2007 agentia de stiri Novinite.

Marius BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1335&data=2024-07-07