< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Kovesi prelungeste mandatul procurorilor care se ocupa de marile cazuri de coruptie, fara sa se consulte cu ministrul Justitiei

Este vorba despre Doru Tulus, seful Sectiei a II-a, cel caruia fostul ministru Tudor Chiuariu i-a cerut demisia, de Carmen Galca si Mircea Zarie, adjunctii lui Morar, si de Romeo Balan. Printre numele de politicieni anchetati de procurorii sectiei conduse de Doru Tulus se numara Marko Bela, Tudor Chiuariu, Miron Mitrea, Adrian Nastase, George Copos, Relu Fenechiu si Dan Voiculescu. Tot la Sectia a II-a se afla si nume grele din fotbalul romanesc, cercetate in dosarul trasferurilor de fotbalisti.

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a anuntat, joi, la sedinta Sectiei de procurori a CSM, ca va prelungi delegarile in functie a patru dintre procurorii sefi ai DNA, chiar daca nu s-a consultat cu ministrul Justitiei. Este vorba de Doru Tulus, seful Sectiei a II-a, cel caruia fostul ministru Tudor Chiuariu i-a cerut demisia, de Carmen Galca si Mircea Zarie, adjunctii lui Morar, si de Romeo Balan, seful Sectiei Militare a DNA. Mandatul acestora expira in 22 septembrie. Kovesi a spus ca nu s-a consultat cu ministul Justitiei, Catalin Predoiu, pe aceasta tema. Cei patru procurori s-au ocupat de dosarele de mare coruptie ale demnitarilor. Interesant este faptul ca anuntul a fost facut in cadrul aceleaiasi sedinte in care Sectia de procurori a CSM a amanat dezbaterea asupra raportului de control la DNA, la cererea procurorului general. Surse din CSM sustin ca inspectia a vizat critic in special Sectia a II-a, condusa de procurorul Doru Tulus, a carui revocare a fost ceruta anul trecut de fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu. Cei patru procurori au fost numiti prin decret prezidential in 22 septembrie 2005, mandatul lor expirind, deci, peste ctieva zile. Delegarea se face pentru 90 de zile, precizeaza HotNews. Kovesi a declarat ca nu s-a consultat cu ministrul justitiei si a afirmat ca va proceda asa cum a procedat si in alte cazuri, adica va prelungi mandatele. " Nu am avut consultari cu ministrul Justitiei, dinsul a declarat in mod constant ca, in cazul in care va face propuneri pentru functii de conducere, va consulta si procurorul general. Pentru asigurarea stabilitatii si continuitatii in managementul DNA, voi prelungi mandatele", a afirmat Kovesi. Pana in acest moment, Predoiu nu a facut nicio propunere pentru aceste functii. Pe de alta parte, ministrul justitiei nu s-a consultat cu procurorul general atunci cind a propus-o pe Monica Serbanescu in locul lui Daniel Morar.

Catalin Predoiu: "Nu am avut, inca, consultari cu doamna procuror pe aceasta tema"

Actualul ministru, Catalin Predoiu, a declarat ca inca nu a decis pe cine va propune la conducerea Sectiei a II-a sau daca ii va mai propune inca un mandat lui Tulus. El a completat ca inca nu a avut consultari pe aceasta tema cu Laura Codruta Kovesi. Procurorul general a anuntat ca il va delega pe functie pentru 90 de zile, la fel ca pe seful DNA, Daniel Morar, daca ministrul nu va prezenta o propunere. Printre numele de politicieni anchetati de procurorii sectiei conduse de Doru Tulus se numara Marko Bela, Tudor Chiuariu, Miron Mitrea, Adrian Nastase, George Copos, Relu Fenechiu si Dan Voiculescu. Tot la Sectia a II-a se afla si nume grele din fotbalul romanesc, cercetate in dosarul trasferurilor de fotbalisti. Predoiu nu a consultat-o pe Kovesi nici luna trecuta cand a decis sa nu-i prelungeasca mandatului sefului DNA Daniel Morar si a propus-o la conducerea Directiei pe Monica Serbanescu. Cu toate ca CSM i-a dat aviz negativ, Predoiu a trimis propunerea presedintelui Basescu care, potrivit statutului magistratului, numeste seful DNA. Motivul invocat pentru amanare a fost ca obiectiunile DNA la concluziile inspectorilor au fost trimise abia marti si deci procurorul general nu a avut timpul necesar sa parcurga cateva sute de pagini cate are documentul. Surse din CSM au indicat ca una dintre principalele obiectiuni ale DNA la raportul intocmit de cei doi inspectori, Constanta Robu si Marin Lita, consta in faptul ca au extins controlul pana la anul 2006, desi mandatul lor era sa verifice strict activitatea DNA dintre 8 octombrie 2007, data adoptarii de catre CSM a precedentului raport, si 1 iulie 2008. CSM a efectuat anul trecut primul control de fond la DNA, dupa ce, in 8 mai, fostul ministru Tudor Chiuariu a cerut revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, solicitare insuficient motivata, dupa cum au considerat atunci membrii CSM. Varianta initiala a raportului inspectorilor era extrem de critica fata de activitatea sectiei condusa de Tulus, critici eliminate in majoritatea lor la adoptarea documentului de catre CSM. In consecinta, in octombrie 2007, CSM a respins cererea lui Chiuariu de avizare a demiterii fostului ministru.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12981&data=2024-07-07