< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - duminica, 7 iulie 2024

Reprezentantii Ministerului Agriculturii vor sa modifice Legea privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa modifice Legea 381/2002, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, astfel incat, pentru culturile asigurate, statul sa nu mai suporte intreaga suma pentru suprafetele calamitate. Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a afirmat ca legea trebuie modificata, astfel incat raspunderea sa fie impartita intre asigurator, producatorii agricoli si in cele din urma aceasta sa revina statului. "Lasand totul doar in seama statului, nu putem gasi banii pentru despagubiri", a declarat Gheorghe Albu, citat de NewsIn.

Acesta a spus ca o alta modificare adusa Legii va fi aceea de "despagubire a arendei sau a concesiunii", prin care se cere majorarea sumei acordate ca despagubire, cu suma care ar fi trebuit platita de catre arendas, arendatorului. Astfel, arendasul care are o cultura afectata, ce a fost insamantata pe un teren concesiont, va primi despagubire si pentru cheltuielile generate de plata arendei. Potrivit directorului de cabinet in cadrul MADR, Adrian Radulescu, suma acordata ca despagubire va lua in considerare si cheltuiala cu arenda, urmand astfel sa fie majorata si stabilita prin hotarare de guvern.

"Vrem sa modificam legea in maximum doua-trei saptamani pentru ca e o lege in care te asiguri la o societate de asigurari dar statul este nevoit sa plateasca daunele", a mai adaugat reprezentantul MADR. Pentru acordarea despagubirii, conditia pusa de societatea de asigurari este aceea ca respectiva cultura sa fie afectata in proportie de 30%. Totodata, prin modificarea legii va fi completa si lista factorilor de risc, prevazuti pentru despagubirea asiguratilor. In ceea ce priveste decretarea starii de calamitate generata de seceta, reprezentantul MADR considera ca sansele ca agricultorii sa fie despagubiti sunt minime. Totodata, Albu a spus ca seceta influenteaza si culturile de toamna, iar insamantarea rapitei este total compromisa in Dobrogea, Sudul Moldovei si Banat. Acesta a mai precizat ca, tot din cauza secetei, productia de floarea-soarelui de anul acesta va fi mai mica cu pana la 30% decat anul trecut. Pe de alta parte, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, a declarat ca aproximativ 20 de judete sunt afectate partial sau total, de seceta."Productia de floarea-soarelui va fi mai mica cu 60% fata de anul trecut, cu cantitati sub 1000 de kilograme la hectar iar cea de soia este compromisa total", sustine Marcel Cucu.

A.E.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12711&data=2024-07-07