< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - duminica, 7 iulie 2024

Tot mai multi locuitori ai Republicii Moldova solicita unirea cu Romania

In Republica Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transformari europene, intr-un spatiu de normalitate, a declarat liderul Partidului National Liberal (PNL) din Republica Moldova, deputatul Vitalia Pavlicenco, intr-o comunicare sustinuta in cadrul conferintei ,,Transformarea Spatiului Post-Sovietic. Rolul Rusiei", la cel de-al XVIII-lea Forum economic de la Krynica, in Polonia.

Pentru a realiza aceasta, Republica Moldova si Romania au nevoie de sprijinul cancelariilor occidentale, care trebuie sa analizeze tot mai serios aceasta solutie, a declarat politicianul de la Chisinau, transmite Agerpres.

In discursul sau, Pavlicenco a facut o prezentare a Republicii Moldova si a situatiei acesteia, dupa proclamarea independentei in 1991. Ea a sugerat ca Romania ar fi trebuit sa insiste asupra unirii cu vecinul sau de peste Prut. "Romania nu a fost Germania de Vest, sa convinga tarile cu democratii liberale consacrate ca poate oferi o sansa de refacere a natiunii romane prin asimilarea teritoriului din stanga Prutului", a declarat ea.

Totodata Pavlicenco a mai spus ca alte impedimente in calea acestui act ar mai fi problema transnistreana si cea gagauza. "Problema gagauza si cea transnistreana, inspirate si aparute cu sprijinul Rusiei, pentru a impiedica lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, in sensul reunirii Republicii Moldova cu Romania, o pastreaza pe prima drept ostatic al intereselor geostrategice ruse, sprijinite de un stat ce furnizeaza lumii hidrocarburi si reprezinta o mare putere nucleara", potrivit liderului PNL din Republica Moldova.

Republica Moldova este in pragul unor alegeri de importanta cruciala, a spus Pavlicenco, referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit ei, rezolvarea problemei transnistrene dupa un scenariu de federalizare gen Memorandum Kozak-2 si excluderea de catre Rusia si Tiraspol a celorlalti participanti la formatul de negocieri 5A2, in favoarea unui format trilateral Moscova-Tiraspol-Chisinau, ar insemna incalcarea independentei si suveranitatii Republicii Moldova si un mare pericol pentru securitatea din toata Europa. Este extrem de necesara o pozitie consolidata UE-NATO-SUA-OSCE-CE in fata unor pericole tot mai evidente de destabilizare in Georgia, Ucraina, Republica Moldova, a mentionat deputatul de la Chisinau.

Republica Moldova, situata la frontiera cu UE si NATO, ar trebui sa fie in spatiul democratic euratlantic. Satisfacerea numarului enorm de solicitari de cetatenie romana din partea cetatenilor Republica Moldova, lipsiti abuziv de aceasta cetatenie de regimul comunist sovietic, ar face posibila transformarea Republica Moldova intr-o parte a spatiului UE si NATO. "Ar fi si un act de reparatie istorica, si o urmare fericita a exemplului caderii Zidului de la Berlin, prin care a inceput refacerea Europei", a concluzionat Vitalia Pavlicenco.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12652&data=2024-07-07