< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

UE da asigurari tarilor baltice

Poettering: "Orice amenintare la adresa vreunui membru UE va fi considerata una la adresa intregii Uniuni Europene"

Chiar daca presedintele georgian a comis o greseala grava declansand operatiunea militara din 8 august din Osetia de Sud, nu exista nicio justificare pentru actiunile ulterioare ale Rusiei, a apreciat luni presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, in cadrul unei conferinte de presa tinuta la incheierea reuniunii sale cu liderii europeni reuniti la Bruxelles intr-un summit extraordinar dedicat situatiei din Caucaz.

"Patrunzand in interiorul unui stat independent si suveran, Rusia a incalcat intr-o maniera iresponsabila principiile dreptului international, in special Articolul 2 al Cartei Natiunilor Unite. Recunoasterea din 6 august a independentei provinciilor georgiene Abhazia si Osetia de Sud ingreuneaza nu doar ajungerea la o solutionare pasnica a conflictului, ci pericliteaza chiar stabilitatea intregii ordini mondiale", a declarat presedintele legislativului comunitar.

Reamintind ca in multe dintre statele in care traieste o importanta minoritate rusa - precum Ucraina, Republica Moldova, Letonia, Estonia sau Lituania - exista temeri generate de situatia din Georgia, Poettering a tinut sa le spuna cetatenilor din statele baltice ca "acum nu mai sunt siguri" si ca "o amenintare la adresa tarii lor ar fi considerata o amenintare la adresa intregii Uniuni Europene".

Solidaritate energetica

In conditiile in care unele state UE sunt reticente fata de adoptarea unui ton dur la adresa Rusiei, de teama unor repercusiuni asupra livrarilor de energie din Rusia, presedintele PE a subliniat importanta deosebita in acest context a principiului solidaritatii energetice.

"Daca un stat tert exercita presiuni asupra unui stat membru, atunci intreaga Uniune Europeana este vizata. Daca un stat membru se va confrunta cu o intrerupere a livrarilor de energie, atunci toate celelalte tari membre trebuie sa-i fie alaturi", a mai punctat Poettering.

De altfel - a reamintit el - solidaritatea energetica este unul dintre principiile esentiale ale Tratatului de la Lisabona si de aceea acum, mai mult ca niciodata este nevoie ca acest Tratat sa fie ratificat. Totodata, seful legislativului comunitar a indemnat statele europene sa continue "cu mai multa hotarare" proiectele energetice comune, precum conducta Nabucco ce ar diminua dependenta UE fata de Rusia.

Hans-Gert Poettering a evitat totusi sa vorbeasca de eventuale sanctiuni impotriva Rusiei, apreciind ca UE trebuie sa mentina "dialogul si cooperarea" cu Rusia, insa acestea trebuie sa se bazeze pe valori comune, "in special pe respectarea drepturilor omului si pe respectarea principiilor dreptului international".

Cat priveste Georgia, Poettering a aratat disponibilitatea institutiei pe care o conduce de a ajuta - inclusiv financiar - la reconstructia tarii si a subliniat necesitatea aprofundarii relatiei UE cu statele terte din regiunea Marii Negre.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12052&data=2024-07-07