< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - duminica, 7 iulie 2024

Cablistii vor sa dea municipalitatea in judecata pentru ca ii obliga sa ingroape cablurile

Pe motiv ca autoritatile locale le ingroapa pe langa cabluri si propriile afaceri, Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) a decis sa actioneze, din nou, in judecata Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Institutia statului a aprobat pana in prezent doua hotarari prin care ii obliga pe furnizori sa-si monteze cablurile in subteran, afectandu-le, astfel afacerile, sustin reprezentantii ACC. "Au modificat, printr-o hotarare, planul urbanistic general, ca sa ne oblige sa ingropam cablurile, sa fie acoperiti in fata justitiei in incercarea de a schimba, pe calea atacului extraordinar, o hotarare definitiva a justitiei care anula tocmai aceasta obligativitate", a declarat, citat de NewsIn, presedintele ACC, Radu Petric. Operatorii de telecomunicatii au castigat in instanta dreptul de a nu cobori in subteran cablurile de pe stalp, insa municipalitatea a aprobat o noua hotarare cu amendamentul ca formularea "in subteran" se inlocuieste cu "in spatii special amenajate". Desi hotararea nu mentioneaza, explicit, ingroparea cablurilor, spatiile "special amenajate" vor fi in subteran. De altfel, reprezentantii Primariei Bucuresti sustin ca prin demersul lor firmele de cablu nu vor implementarea proiectului "Netcity" pentru ca, astfel, concurenta va creste, prin firele ingropate putand transmite mult mai multi competitori, iar preturile vor scadea. Proiectul "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti - Netcity" prevede ca municipalitatea sa construiasca tubulatura prin care operatorii de telecomunicatii trebuie sa isi coboare in subteran cablurile de pe stalpi.

In opinia presedintelui ACC, interesul ascuns al consilierilor si al primariei Bucurestiului, exprimat prin cele doua hotarari, este de a acoperi cheltuirea a unor sume de bani pentru constructia a 35 de kilometri de canale. "Aceste canale nu au nici un fel de dotari. Noi, reprezentantii firmelor de comunicatii, avem numeroase cereri la primarie prin care le solicitam sa ne dea autorizatii de constructii pentru cablu si am primit tot timpul amanari", a precizat Petric. In plus, reprezentatii ACC spus ca nici a doua hotarare votata de CGMB, prin care cablistii sunt obligati ca, in 60 de zile de la finalizarea unui tronson a retelei metropolitane de fibra optica, sa-si reamplaseze retelele in subteran, nu este argumentata. In acest sens, Petric sustine ca "nu exista nici un studiu economic asupra impactului acestei hotarari. Termenul de 60 de zile este unul imposibil de respectat. Pe de alta parte, daca tot se ingroapa retelele, vrem ca noi sa detinem controlul asupra lor. Nu vrem sa fim chiriasii nimanui, pentru ca pretul transmisiunilor prin cablu ar putea creste. Dincolo de faptul ca oamenii nu o sa poata plati acest pret, s-ar putea ca transmisiunile fara fir sa fie mai ieftine, deci nu vad de ce am mai ingopa cablurile".

Chirii mici, amplasare ilegala

La randul lor, reprezentantii Primariei Bucuresti spun ca reprezentatii firmelor de cablu platesc chirii mici pentru utilizarea stalpilor unde au intinse firele de cablu si, de multe ori, si le-au amplasat ilegal. Edilii mai spun ca firmele de cablu nu vor implementarea proiectului "Netcity" pentru ca, astfel, concurenta va creste, prin firele ingropate putand transmite mult mai multi competitori, iar preturile vor scadea. Hotararea a fost aprobata cu amendamentul ca formularea "in subteran" se inlocuieste cu "in spatii special amenajate". Desi hotararea nu mentioneaza, explicit, ingroparea cablurilor, spatiile "special amenajate" vor fi in subteran. Iar asta pentru ca CGMB a dat unda verde si hotararii de modificare a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei, potrivit careia toate retelele tehnico-edilitare de pe domeniul public, adica si firele cablistilor, vor fi montate in pamant. Se interzice, astfel, ca retelele electrice, de iluminat public si de comunicatii electronice sa fie amplasate suprateran (la suprafata sau aeriana), pe fatadele cladirilor, pe stalpi, la balcoane, in pomi sau pe alte elemente de suprastructura.

Proiectul "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti - Netcity" prevede, printre altele, coborarea in subteran a cablurilor aeriene apartinand operatorilor de telecomunicatii. CGMB a aprobat, in sedinta din 6 martie, hotararea privind aprobarea contractului de concesiune a infrastructurii pentru fibra optica catre compania UTI System, care, astfel, va realiza si va administra reteaua de telefonie, internet si cablu TV. Aceasta hotarare a dat, practic, unda verde proiectului Netcity. Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI System, in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata, ulterior, firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7284&data=2024-07-07