< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - sambata, 6 iulie 2024

Oficial, ne merge bine

Pericolul unei poluari in Romania din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins

ULTIMA ORA: Populatia din zona afectata de norul toxic nu a fost anuntata asupra pericolului la care se expune, informeaza RealitateaTV. Conform corespondentului postului de televiziune in Ucraina, oamenii nici macar nu stiu ca a avut loc un accident. In zona continua sa fie persoane care nu au fost atentionate sa evacueze localitatile.

Vesti bune de la oficialitati in ceea ce priveste deplasarea inspre Romania a norului toxic produs in Ucraina in urma deraierii in urma cu doua zile a trenului incarcat cu fosfor galben. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat azi ca "pericolul unei poluari in Romania din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins. Din cauza caracterului metalic al oxizilor de fosfor, norul nu s-a deplasat pe o intindere foarte mare. Mai mult, analizele realizate in cursul noptii de ieri au confirmat faptul ca nici apele, nici aerul nu sunt poluate", a precizat Korodi. Oficialii din minister au anuntat ca, in urmatoarele 48 de ore, norul toxic va ramane in zona granitelor Ucrainei cu Polonia si Slovacia. Totodata, Korodi a criticat Ucraina, pentru ca nu a anuntat autoritatile romane despre gravitatea situatiei: "Consider ca acest comportament al Ucrainei nu este normal pentru o tara europeana, ar fi trebuit sa ne informeze din timp. Voi notifica acest comportament la Conventia Espoo (Conventie de mediu-n.r)", a mai spus ministrul. In schimb, ambasadorul Kievului la Bucuresti, Iuri Malko, a declarat pentru NewsIn ca oameni politici importanti folosesc catastrofa de la Lvov, o catastrofa care are un caracter local, pentru a provoca populatiei romane sentimente antiucrainene.

Ministrul Mediului ne linisteste

"Pericolul unei poluari in Romania din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins. Din cauza caracterului metalic al oxizilor de fosfor, norul nu s-a deplasat pe o intindere foarte mare. Mai mult, analizele realizate in cursul noptii de marti au confirmat faptul ca nici apele, nici aerul nu sunt poluate", a anuntat in aceasta dimineata Ministrul Mediului, Atilla Korodi.

Oficialii din ministerul de resort au mai afirmat ca in urmatoarele 48 de ore norul toxic va ramane in zona granitelor Ucrainei cu Polonia si Slovacia.

"Ministrul Mediului din Polonia m-a informat ca nici in aceasta tara nu au fost semnalate probleme. Prin urmare, nu se va mai reuni Comitetul pentru Situatii de Urgenta, insa vor continua monitorizarile, dar nu atat de des", a mentionat Korodi.

La randul sau, directorul stiintific al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Victor Pescaru, a precizat ca "norul toxic este dizolvat aproape in totalitate iar in cazul in care vor exista ploi in Ucraina, apele care vin in Romania nu vor fi afectate, deoarece sunt prea departe".

Sesizare catre UE cu privire la atitudinea Ucrainei

Korodi considera anormala atitudinea Ucrainei si a spus ca, impreuna cu omologii sai din Polonia si Ungaria, va sesiza Uniunea Europeana in aceasta problema.

"Consider ca acest comportament al Ucrainei nu este normal pentru o tara europeana, ar fi trebuit sa ne informeze din timp. Voi notifica acest comportament la Conventia Espoo", a spus Korodi.

La aproape 48 de ore de la accidentul feroviar autoritatile de la Kiev s-au indurat sa emita o pozitie oficiala. "Informatiile au venit de la Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor si mentioneaza ca accidentul a avut un caracter local si nu va avea niciun fel de impact transfrontier, neafectand teritoriul Romaniei, intrucat zona poluata este situata de partea opusa a Carpatilor, in partea de vest a bazinului hidrografic Bug (Bazinul Marii Baltice)", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Mediului, ciata de Mediafax.

Reprezentantii Comitetului de Stat au mai transmis oficialilor romani ca situatia este controlata de Ministerul pentru Urgente din Ucraina.

"Consecintele accidentului se afla in starea finala de lichidare", a mai precizat partea ucraineana in documentul remis autoritatilor romane. Totusi, desi li s-a cerut sa precizeze clar ce produs a fost scapat in atmosfera si in ce cantitate, ucrainenii nu au transmis aceste date Romaniei.

Autoritatile de la Bucuresti incearca de ieri la pranz sa afle informatii oficiale din partea Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Este o catastrofa locala, folosita pentru a provoca populatiei sentimente antiucrainene

"Oameni politici importanti folosesc catastrofa de la Lvov, o catastrofa care are un caracter local, pentru a provoca populatiei romane sentimente antiucrainene, a declarat pentru NewsIn ambasadorul Kievului la Bucuresti, Iuri Malko.

"Am citit informatiile din mass-media romane si sunt mirat de diferenta dintre anvergura catastrofei si anvergura cu care e descrisa. Este o catastrofa, nu putem nega asta, dar este o catastrofa locala /.../ folosita aici pentru a provoca populatiei sentimente antiucrainene", a mai precizat ambasadorul ucrainean.

Ambasadorul Ucrainei a sustinut ca pana la ora respectiva nu s-a formulat o pozitie oficiala la Kiev. "Astazi este o sedinta de guvern la Kiev in care va fi examinat raportul intocmit de comisia guvernamentala insarcinata cu cercetarea accidentului si a situatiei. Pe baza acestui raport putem formula o pozitie oficiala pe care sa o transmitem vecinilor. Este o catastrofa, nu negam asta, dar are un caracter local, nu are consecinte asupra Ungariei, Poloniei, Romaniei si Sloveniei", a precizat Iuri Malko.

Un nor toxic s-a format in Ucraina, in regiunea Lvov, in urma deraierii, luni dupa-amiaza, a unui tren incarcat cu fosfor. Cele 15 vagoane-cisterna cu fosfor galben provenind din Kazahstan, cu destinatia Polonia, s-au rasturnat si au luat foc. Pompierii au reusit sa stinga incendiul dupa cateva ore. Oficialitatile ucrainene au anunta ca 14 localitati din zona afectata au fost evacuate, iar patru dintre persoanele aflate in spital sunt in stare grava.

Cititi mai multe accesand site-ul ZIUA:

^http://www.ziua.net/display.php?data=2007-07-18&id=224084^

REACTII LA CALD

Luminita MOROIANU, redactor Departament Social:

"Ministrul Mediului, Atilla Korodi, a criticat dur atitudinea Ucrainei si a convenit, impreuna cu omologii sai din Ungaria si polonia sa sesizeze UE cu privire la atitudinea Ucrainei. In cele din urma, Ucraina a dat un semn de viata si a informat Romania ca accidentul de la Lvov a fost unul "local, fara nicio influenta asupra Romaniei". Atitudinea oficialilor romani a fost prompta de aceasta data, actiunile lor au mers in paralel, prin calmarea populatiei si promovarea unor masuri ce s-ar fi impus in caz de poluare."

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=696&data=2024-07-06