< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 6 iulie 2024

Streinu-Cercel: In Romania sunt sase cazuri severe de gripa porcina, dar nici un deces

In tara noastra nu s-a inregistrat pana acum nici un deces din cauza virusului H1N1 insa exista sase cazuri grave, a declarat, miercuri, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza Antena 3, citand Mediafax.

Potrivit secretarului de stat din ministerul Sanatatii, bolnavii in stare grava au peste 26 de ani si cinci dintre ei au patologii asociate, mai precis bronhopneumonie obstructiva cronica (BPOC), hipertensiune arteriala, diabet si obezitate. Al saselea pacient in stare grava are doar virusul H1N1, fara patologii asociate. Toti sunt ventilati mecanic.

Conform lui Streinu-Cercel, in ultimele 24 de ore, s-au inregistrat 54 de cazuri noi de gripa, in total, numarul bolnavilor fiind acum de 1.519. Acesta a mai spus ca vaccinul va fi disponibil din 26 septembrie de la Institutul Cantacuzino, urmand a fi distribuit directiilor de sanatate publica.

Dozele de vaccin vor fi pazite de jandarmi

Pentru ca vaccinul sa fie transportat in siguranta (temperatura optima fiind de doua-opt grade), va fi transportat cu masinile jandarmeriei. "Vorbim totodata despre un produs foarte scump si nu ma refer la pret, ci la faptul ca ne va ajuta sa imunizam populatia impotriva gripei cu virus nou. Este pretios si de aceea il vom tine si la directiile de sanatate publica tot sub paza jandarmeriei", a precizat secretarul de stat.

Vaccinarea persoanelor adulte impotriva virusului A H1N1 va incepe pe 26 noiembrie, vaccinul urmand sa ajunga in fiecare judet sub paza militarizata, a spus marti Adriean Videanu, ministrul interimar al Sanatatii. In privinta vaccinului pentru copii, procedurile de testare sunt dificile, Videanu estimand ca vaccinarea acestora va incepe in ianuarie 2010.

Antibioticele nu se pot folosi ca tratament impotriva virusurilor

60% dintre prescriptiile cu antibiotice sunt luate inadecvat, a mai spus, miercuri, Adrian Streinu Cercel, conform Agerpres. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a spus ca trebuie tras un semnal de alarma privind uzul si abuzul de antibiotice. El a spus ca acestea nu se pot folosi ca tratament impotriva virusurilor pentru ca nu au efect, in plus conduc la distrugerea germenilor care ne protejeaza.

Potrivit specialistului, exista probleme privind dezvoltarea si rezistenta la antibiotice, deoarece au aparut germeni rezistenti la antibiotice. "Antibioticele sunt eficiente numai impotriva infectiilor bacteriene si nu ajuta in procesul de vindecare in raceala si gripa, care sunt manifestari ale unor infectii virale. Diagnosticul corect si decizia la necesitatile administrarii antibioticului apartin in exclusivitate medicului", a subliniat prof.dr. Streinu Cercel.

El a mentionat ca, din pacate, medicii in pediatrie prescriu prea multe antibiotice in proportie de 80%. Cele mai recente date de la nivel european si in Romania arata ca rezistenta la antibiotice este in crestere si reprezinta o amenintare la adresa eficientei acestora.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a atras atentia si asupra automedicatiei, dar mai ales a prescriptiilor pe care farmacistii le fac pentru tratamentele de urgenta si care nu sunt luate in cantitatile necesare, ducand la rezistenta.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=45233&data=2024-07-06