< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 6 iulie 2024

Pogea a vorbit, pentru prima data, despre o posibila scaderea economica si in 2010

Ministrul Finantelor Publice si ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat luni, la finalul discutiilor cu partenerii sociali care s-au desfasurat la Ministerul Muncii, ca este posibil ca Romania sa inregistreze o scadere economica in 2010, conform Agerpres. Totodata, Pogea a mai declarat ca sprijina majorarea salariului minim pe economie, dar cu o valoare care sa poata fi sustinuta, deci intre 600 lei si 747 lei. "705 lei este o valoare care se apropie de realitate, cu conditia ca fondul de salarii sa ramana flexibil", a precizat Pogea.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in ultimii ani, in sectorul public, dinamica de crestere a fondului de salarii a fost mare, ajungand in prezent la 9,4 la suta din PIB, ceea ce face ca acesta sa nu mai poate fi sustinut in continuare de economie, avand deja o dinamica mare.

Potrivit acestuia, atat in sistemul public, ca si in sistemul privat, dar in cel privat in mod special, nivelul de salarizare trebuie sa creasca doar in masura in care economia si intreprinderile pot isi pot permite sa absoarba aceste cheltuielile cu salariile care cresc, deci trebuie corelate cu productivitatea muncii si cu dinamica si evolutia pietei in perioada imediat urmatoare.

"Va trebui sa ne obisnuim ca si in sistemul public salariile trebuie sa asigure o oarecare comparabilitate cu cele din sistemul privat, pentru ca salariile din sistemul public constituie o referinta pentru cele din sistemul privat", a subliniat Pogea.

Economia Romaniei ar putea scadea in 2010 cu 0,5 la suta

Pogea a mai spus ca reluarea cresterii economiei Romaniei in anul 2010 este incerta. El a afirmat ca se estimeaza o crestere economica zero in 2010, respectiv fie o crestere de 0,5 la suta, fie o scadere de 0,5 la suta.

Este prima oara cand un oficial al Ministerului Finantelor Publice vorbeste de posibilitatea unei scaderi a economiei in 2010, pana acum avansandu-se varianta unei cresteri foarte modeste, intre 0 si 0,5 la suta. Autoritatile luau in calcul cresterea economica pentru o evolutie mai favorabila a veniturilor publice, care sa permita incadrarea intr-un deficit bugetar sub sase la suta din PIB in 2010 fata de 7,3 la suta stabilit pentru 2009, respectiv un deficit bugetar sub trei la suta din PIB in 2011.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=41332&data=2024-07-06