< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 6 iulie 2024

Bilant prezidential in fata camerelor, plus ceva planuri. De viitor

Traian Basescu: Am onoarea din 2004 sa-mi slujesc natiunea si sa o ajut sa progreseze ca si presedinte al Romaniei

Seful statului a tinut marti seara un discurs lung, plictisitor si fara nerv in plenul Parlamentului, in incercarea de a-i convinge pe romani ca si-a indeplinit promisiunile facute in 2004 celor care l-au votat. Basescu si-a facut de fapt bilantul realizarilor, a bifat foarte putine nerealizari, dar si la acestea a cam dat vina pe altii, si a amestecat la gramada cresterea economica din vremea Guvernului Taricanu si a lui cota unica, cu libertatea de care dispun acum magistratii si presa, si cu care nici unii, nici altii, nu prea stiu ce sa faca. A pomenit despre onoarea de a sluji natiunea si despre cum a incercat sa fie exact presedintele pe care si-l doresc romanii. ''Am spus lucrurilor pe nume''. N-a uitat sa se laude cu eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak, cu predarea dosarelor securitatii catre CNSAS laolalta cu consecventa in politica externa, insistand pe faptul ca el nu a facut nici un compromis cu ''sistemul ticalosit''. Cand a amintit despre faptul ca poate a facut si greseli, s-au auzit aplauze. Malitioase. In timpul discursului, ministrii Cabinetului aratau cam tristi, Boc batea la un moment dat darabana pe masa, Crin Antonescu a zambit cand presedintele a amintit despre anii de crestere economica fara precedent, in sala Mitrea mesteca ceva, si nici Mircea Geoana nu parea prea vesel.La finalul discursului a fost aplaudat de o anumita parte a auditoriului, in vreme ce cealata parte s-a abtinut.

Presedintele Traian Basescu si-a deschis marti seara discursul sau sustinut in fata camerelor reunite ale Parlamentului printr-o referire la legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea. ''Astazi a avut loc un examen de maturitate pentru intreaga clasa politica: pachetul de legi poate aduce importante schimbari in Romania. Majoritatea romanilor isi doreste un sistem de educatie performant. Majoritatea romanilor doreste functionari publici platiti dupa merit, care sa serveasca cetateanul. (...) Este o schimbare radicala de care Romania are nevoie si pe care romanii o asteapta de multi ani. Salut curajul actualului Cabinet de a-si asuma raspunderea pe aceste legi'', a declarat Traian Basescu.

In urma adoptarii acestor legi, ''astazi poate inceta complicitatea intre clientela politica si politicieni pentru blocarea reformelor. Din acest punct Romania nu mai poate merge decat inainte", a adaugat seful statului.

''Cel mai mare privilegiu pe care il poti avea intr-o viata de om este acela de a fi presedintele tarii tale. Am onoarea, din 2004, sa imi slujesc natiunea si sa o ajut sa progreseze ca si presedinte al Romaniei. Romania este o tara cu o democratie tanara, plina de vitalitate, in continua crestere, capabila sa se reinventeze pe sine'', a declamat Traian Basescu.

''Nu am fost un presedinte iubit pentru oamenii de afaceri care aveau probleme cu institutiile statului''

''Vreau sa va impartasesc ganduri despre drumul pe care l-am parcurs impreuna in ultimii 5 ani. M-am gandit ce presedinte isi doresc romanii, si ce trebuie sa fac pentru a imi indeplini misiunea'', a adaugat presedintele.

''Romania e acum afectata de criza economica mondiala. Putea plati un cost mai mic al crizei, daca in perioada 2007-2008 nu intervenea blocarea reformei institutiilor statului. Ma intorc in fata alesilor poporului pentru un bilant onest al mandatului meu. (...) Poate pentru multi politicieni si oameni de afaceri care aveau probleme cu institutiile statului nu am fost un presedinte iubit'', a afirmat Basescu.

''Poate am facut si greseli, nu ascund acest lucru''

''Romania anului 2004 era o Romanie in care se consolida partidul-stat. Romanii au votat atunci un presedinte care sa modernizeze Romania, care sa reformeze institutiile. (...) Nu am ezitat niciodata sa critic institutiile statului sau politicienii care blocau modernizarea institutiilor Romaniei. Romanii isi doresc un presedinte care sa le spuna adevarul. Poate am facut si greseli, nu ascund acest lucru, intotdeauna am facut ce am considerat mai bine pentru oameni.

''Presedintele romanilor nu a facut nici un fel de compromisuri, nici macar cu structurile secrete'', a pretins Traian Basescu.

''Reforma institutionala nu s-a realizat inca''

''Tot dupa 5 ani, putem spune ca nu s-a realizat reforma institutionala. Nici un mare corupt nu a fost condamnat. Parlamentul inca blocheaza unele dosare de presupusa coruptie. (...) Acum 5 ani in economia romaneasca munca era descurajata. Dupa aceasta perioada, am convingerea ca introducerea cotei unice de impozitare de 16 la suta a avut un rol crucial in cresterea productivitatii economice din ultimii 5 ani'', a opinat Traian Basescu.

''Trebuie sa producem politici sociale prodente, coerente. In Romania, in mod direct sau indirect, exista 11 milioane de asistati social, deci ajutorul social nu e focalizat cum trebuie. (...) Rezerva strategica de eficienta a Romaniei se afla la tara, in mediul rural'', a decretat Traian Basescu.

''Exista inca multe abuzuri: pensiile de lux, sau cele frauduloase, ca si o parte din pensiile de invaliditate. (...) Sustin cresterea mediei de pensionare si egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei. (...) In ceea ce priveste sectorul de sanatate, trebuie crescute in perioada urmatoare alocarea resurselor financiare in sistemul de sanatate; cresterea salariilor din sanatate e necesara, dar o data cu reforma completa a sistemului'', a completat Basescu.

''Cresterile de salarii din sectorul public trebuie sa fie corelate cu cresterea productivitatii fiecaruia''

Despre situatia din Educatie, presedinte e a declarat: ''Reforma invatamantului e vitala. Am fost constient ca reprezint interesele celor care sunt direct afectati de situatia din invatamant. (...) Stiu ca profesorii au fost dezamagiti, ca legea de crestere a salariilor nu a fost pusa in aplicare. Din pacate, nu au existat resursele necesare pentru a aplica legea cresterii salariale. Am convingerea ca profesorii merita mai mult, dar cresterile de salarii din sectorul public trebuie sa fie corelate cu cresterea productivitatii fiecaruia. O data aplicata aceasta lege a salarizarii, vom putea avea cresteri salariale'', a promis Traian Basescu.

Despre situatia din Justitie, Traian Basescu a precizat: ''Ca presedinte am fost constient ca romanii isi doreau ca legea sa fie pentru toti. Datoria mea constitutionala era sa stopez orice ingerinta a actului politic in Justitie. (...) Rezultatele DNA, remarcate si de ultimul raport al Comisiei Europene, desparte radical sitautia de azi fata de cea de acum 5 ani. (...) In primii 2 ani de dupa 204 am colaborat bine cu Parchetul. Din pacate, dupa aderare, reformele din Justitie au fost amanate sau chiar blocate. (...) Trebuie sa continuam reforma in Justitie. Nu ma astept sa fie usor, dar cred ca se poate'', a apreciat Basescu.

''O nemultumire a mea e nefinalizarea nici pana acum a dosarelor Revolutiei. Avem 1600 de morti si nici un vinovat. Aceasta mare nedreptate trebuie indreptata. Eu nu cer Justitiei o anumita decizie, ci sa dea o decizie'', a cerut Traian Basescu.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38662&data=2024-07-06