< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 6 iulie 2024

Cei doi medici israelieni de la clinica Sabyc au fost retinuti, marti, de procurorii DIICOT

Medicii de la Clinica Sabyc au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in dosarul de trafic de ovule, dupa mai multe ore de audieri, au declarat miercuri surse judiciare citate de NewsIn. Levit Natan si Ziskind Genia au ramas in arest pentru 24 de ore, pentru constituire de grup infractional, trafic de ovule si exercitare fara drept a unei profesii, urmand ca, miercuri, sa fie prezentati in fata instantei cu propunere de arestare preventiva. Mai mult, cei doi medici nu vor putea parasi tara dupa eliberare.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, recursul impotriva arestarii facut de patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, de fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident, si de Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii. Decizia instantei, luata cu opinie majoritara, este definitiva. Tribunalul Bucuresti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi "capii" retelei de trafic international de ovule in care este implicata clinica Sabyc.

Decizia privind mandatele de arestare pe numele patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si pe numele Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii, nu este definitiva. Procurorii DIICOT Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron si Cecilia Borzea din Bucuresti, acestia fiind acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material.

Clinica Sabyc a mai fost implicata in cateva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de functionare. in 2002, Sabyc a facut obiectul unui scandal in Israel, cand rabinul-sef a luat atitudine in privinta fertilizarii evreicelor cu ovule straine. in 2005, Ministerul Sanatatii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei in legatura cu traficul de embrioni umani, insa patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare. Clinica a fost infiintata de o familie de medici israelieni in 1999 si, oficial, a facut pana acum aproximativ 2.000 de inseminari artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, in special din Israel si Germania, care au platit sume intre 10.000 si 15.000 de euro, mai noteaza NewsIn.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=34665&data=2024-07-06