< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 6 iulie 2024

Un bolnav a fost plimbat o noapte intreaga intre sectiile unui spital din Focsani pentru ca medicii au refuzat sa-l interneze

Un bolnav in varsta de 34 de ani, din comuna vranceana Poiana Cristei a fost plimbat o noapte intreaga cu ambulanta, intre trei sectii ale Spitalului Judetean de Urgenta 'Sfintul Pantelimon' Focsani, pentru ca doi dintre medicii care l-au consultat au refuzat sa il interneze, acestia urmand sa dea socoteala vineri in comisia de etica si disciplina a spitalului, informeaza Agerpres. Directorul Spitalului Judetean de Urgenta 'Sfintul Pantelimon', medicul Nicolae Moise, spune ca toti medicii implicati vor trebui sa dea explicatii in acest caz.

Ionel Stanila a ajuns la spital cu o ambulanta, in noaptea de luni spre marti, in jurul orelor 23:00, dupa ce familia l-a gasit in stare de inconstienta pe un camp.

Prima oprire a echipajului de la Serviciul de Ambulanta Judetean a fost la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) unde, dupa ce a fost consultat, medicii au hotarat sa il trimita la sectia Psihiatrie pentru ca, spun ei, acesta era in stare de sevraj, in urma consumului de alcool.

"Bolnavul a fost luat de la Poiana Cristei si adus la Unitatea de Primire Urgente. De aici a fost dus la Psihiatrie, apoi la Dermatologie, iarasi la UPU si mai apoi iarasi la Dermatologie", a declarat medicul Danut Ceamburu, directorul Serviciului de Ambulanta Judetean. La sectia Psihiatrie, medicul de garda Gabriela Florea a refuzat sa interneze bolnavul sustinand ca sufera de o afectiune a pielii, numita pelagra, iar sectia este prea ocupata pentru a mai primi un bolnav.

"Diagnosticul principal al acestui bolnav era pelagra, avea rani sangerande atat pe maini, cat si pe cavitatea bucala. Suferea intr-adevar si de etilism cronic, dar nu avea tulburari psihotice care sa necesite internarea, intr-o sectie de Psihiatrie, destinata bolnavilor aflati in stare acuta", a declarat doctorul Elena Tocari, seful sectiei Psihiatrie a spitalului. La sectia Dermatologie a spitalului, bolnavul a asteptat pana cand a venit medicul de garda la domiciliu, care l-a consultat si a constatat ca starea pacientului era prea grava pentru ca acesta sa fie tinut intr-o sectie de dermatologie. "Diagnosticul principal al acestui bolnav era sindrom psiho-organic agravat si etilism cronic. Nu se putea tine un pacient agitat, care trebuia imobilizat, intr-o sectie de dermatologie. Acest pacient trebuia internat la Psihiatrie. Pelagra era un diagnostic secundar si din acest motiv nu a fost internat la noi", a afirmat medicul Danil Draguna, seful sectiei Dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta 'Sfintul Pantelimon' Focsani.

Abia spre dimineata, dupa zeci de ore de plimbari intre sectii, consultatii si zeci de pareri ale medicilor, dar si spre exasperarea ambulantierului care l-a transportat ore in sir de la un cabinet la altul, Ionel Stanila a fost internat la sectia Dermatologie a spitalului.

Doctorii care s-au ocupat de acest caz si care au pasat bolnavul de la o sectie la alta au incalcat ordinul Ministrului Sanatatii care prevede ca un bolnav nu poate sta mai mult de sase ore, la Unitatea de Primire a Urgentelor, fara sa fie internat.

Decizia privind sanctionarea medicilor va fi luata, luni, de comitetul director al unitatii spitalicesti. "Am cerut fiecarui medic implicat sa faca un referat pentru a explica ce s-a intamplat. Pacientul a fost vazut la Unitatea de Primire a Urgentelor, de aici a fost trimis la Psihiatrie, unde nu a fost internat pentru ca in sectie sunt 47 de pacienti pe 30 de paturi. Stau si cate doi in pat. De aici a fost trimis la Dermatologie si mai apoi la UPU, unde a stat pana dimineata. Vom discuta cazul in comisia de disciplina si daca vor fi gasiti vinovati (medicii implicati - n.r.), atunci vor fi sanctionati", a declarat medicul Nicolae Moise.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=33556&data=2024-07-06