< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 6 iulie 2024

The Times: Incredibila poveste a britanicului care s-a indragostit de tigani locuind in Romania

In vreme ce tiganii fug de rasistii din nordul Irlandei, britanicul William Blacker, care a locuit mai multi ani printre ei, in Romania, si are un fiu facut cu o tanara de aceasta etnie, pledeaza pentru o solutie la nivel european in ceea ce-i priveste, titreaza, miercuri, The Times. Incredibila lui poveste este descrisa intr-o carte ce va aparea in curand in Marea Britanie "Along the Enchanted Way: A Romanian Story" (De-a lungul drumului fermecat: o poveste din Romania).

"Stiu ca este adevarat, din experienta, ca oricand o satra de tigani sta undeva si incep sa aiba loc crime si talharii, totul este pus invariabil pe seama lor, ceea ce este socant. Iar daca sunt vazuti mereu drept vagabonzi, cum ar putea deveni oameni buni? Sper ca va veni o zi in care voi putea face ceva pentru acesti oameni saraci". Aceste cuvinte au fost scrise de Regina Victoria in 1836. Numai prin faptul ca a scris despre ei, regina a reusit sa faca ceva pentru "acei oameni saraci". Cei responsabili cu initierea campaniei impotriva tiganilor romani din nordul Irlandei au uitat, probabil, cuvintele stra-stra-strabunicii Reginei lor.

Regina Victoria a reusit sa atraga atentia asupra unei probleme foarte importante, aceea ca oriunde merg tiganii, ei ridica suspiciune asupra lor. Arata diferit, deseori au tenul mai inchis, poarta haine neobisnuite, vorbesc o limba diferita, nu urmeaza datinile locale si nu fac nici un efort sa se integreze.

"Chiar si eu sunt vinovat de judecati pripite. Cand eram in Romania, in urma cu cativa ani, pasaportul mi-a disparut si imediat am presupus ca tiganii care locuiau intr-un cartier pe care il vizitam erau vinovati. Insa ei m-au asigurat ca nu au facut-o. Le-am spus ca ma duc la politie, dar m-au rugat sa nu o fac. In schimb am decis sa merg la ambasada din Bucuresti pentru un nou pasaport. Pe drum mi-am sunat prietenii la care statusem si... la care imi uitasem pasaportul, pe noptiera. De atunci tiganii sau rromii mi-au intrat la inima si am locuit multi ani intr-un sat din Romania, in care majoritari sunt acesti oameni", povesteste William Blacker.

Viata alaturi de tigani

Vietile lor sunt dezorganizate, uneori exasperante, insa ei pot fi si incantatori, cu o dorinta de viata enorma. Multi sunt muzicieni, altii lucreaza cu metal sau fac caramizi. Uneori nu sunt de incredere, insa, daca fura, nu iau lucruri importante. Per total, sunt buni, prietenosi si britanicul s-a imprietenit imediat cu ei. Mai mult, are chiar un fiu cu o tiganca romanca, cu care are o relatie de peste trei ani. Fiul sau este crescut in satul ei si il vede aproximativ sase luni pe an. Este un copil fericit la trei ani, insa isi face probleme pentru el, din cauza atacurilor asupra tiganilor din Italia, Slovacia, Ungaria si acum din nordul Irlandei.

"Sunt convins ca si persoanele inocente au de suferit. Nu stiu exact ce faceau tiganii din Belfast. Am citit ca cerseau, vindeau reviste Big Idea, locuiau multi intr-un apartament si nu respectau traditiile locale. Nu stiu pe cine sa dau vina din cauza neplacerilor, insa este o problema veche de un secol", este de parere Blacker. Punctul de vedere oficial este ca tiganii au plecat din zone din nordul Indiei, in urma cu 1000 de ani, mergand spre vest, trecand prin Persia si Armania si ajungand in Balcani in secolul al XIV-lea. De acolo, majoritatea a plecat spre vest. Exista carti de la Casa Holyrood, din 1529, in care se mentioneaza plati catre tigani care au dansat pentru Regele James al V-lea al Scotiei. In unele locuri ei au fost primiti bine, in altele nu. In istoria lor, exista sute de incidente similare cu cel din Belfast. Nu este nimic nou in faptul ca ei calatoresc prin Europa si ca nu sunt bineveniti.

Ceea ce este nou este scara migratiei si motivele ei. Astazi, sute de mii de tigani din estul Europei calatoresc pe continent. Pleaca cu sutele de la inceputul anului 2004, de cand vizele nu mai sunt obligatorii. Calatoriile pe distante lungi sunt extrem de usoare si ei au auzit ca se fac bani buni in vestul Europei. Mai exista un motiv foarte important: modul de trai vechi, din Romania, este in pragul disparitiei. "Cand am ajuns eu acolo, majoritatea comunitatilor mici era auto-suficienta. Isi produceau singure mancarea si distractia. Fiecare sat avea o moara de faina. Vecinii se ajutau unul pe celalalt la munca pe camp, tinerii si batranii lucrau cot la cot. Si tiganii aveau rolul lor specific in comunitate. Ei mergeau din sat in sat si reparau scocurile, faceau linguri, maturi, colectau sticle vechi si le reciclau, cumparau fier vechi de la sateni. Altii cantau la baluri, nunti si inmormantari", povesteste britanicul.

Insa ideile vestice au subminat traditiile, iar produsele din Vest au distrus economiile locale, comunitatile mici urmand sa fie distruse, iar cele vechi de secole din estul Europei incep incet sa se dezintegreze. Exista din ce in ce mai putine oportunitati pentru ca ei sa-si castige existenta, optiunile lor fiind limitate. Astfel ca ajung sa faca ceea ce face si restul comunitatii, sa plece in vest, unde cauta noi locuri de munca sau se muta in tari in care pot trai de pe urma ajutorului de la stat. Insa nu toti tiganii isi gasesc un serviciu bun sau au norocul sa fie primiti in tari care sa aiba grija de ei.

"Stand la barul local, am auzit povesti triste de la cei care s-au intors dezamagiti acasa. Majoritatea tiganilor au plecat in speranta ca vor castiga un trai decent in vestul Europei. Naivii si inocentii au fost pacaliti de oameni fara scrupule. Doi baieti au primit o slujba la o ferma din Germania, urmand sa castige 70 de euro pe zi, cu mult peste ce puteau castiga acasa. Insa au fost obligati sa cerseasca pe strazile din Salerno, Italia, unde au fost batuti si amenintati cu mutilari. Noaptea dormeau in cartoane infestate cu sobolani alaturi de alte sute de tigani slavi. Au cersit trei luni de zile si s-au intors cu trei euro in buzunar. Exista si alte povesti despre Germania, in care oamenii sunt pacaliti in astfel de situatii, deoarece isi doresc un trai mai bun", a mai adaugat William.

In prezent, exista putine slujbe si multi copii tigani care cresc. Fiul sau merge la gradinita locala, cu ceilalti copii. Este o scoala la fel de buna ca in Marea Britanie si se pare ca tiganii sunt integrati in sistemul de invatamant romanesc. In viitor, situatia va fi aceeasi, daca ei nu vor gasi slujbe decente in Romania. Tiganii sunt mestesugari priceputi, insa comunitatile lor sunt distruse. "Ar trebui creat un sistem de burse in Uniunea Europeana, care sa repare cladirile istorice si sa creeze noi locuri de munca pentru cei care au nevoie de ele cu disperare. Toate grupurile etnice din Romania ar beneficia din plin. Politicienii din UE ar trebui, la fel ca Regina Victoria, sa caute solutii pozitive pentru aceasta problema, altfel tiganii vor fi mereu "priviti ca vagabonzi, altfel cum vor putea deveni oameni buni?"", acestea sunt solutiile pe care britanicul le-ar aplica pentru rezolvarea problemei grupurilor etnice, conform sursei citate.

Ruxandra RADUS

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=32237&data=2024-07-06