< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 6 iulie 2024

Cresele vor fi obligate sa aiba psiholog si medic

Medicul si psihologul cresei vor trebui sa completeze periodic fise privind dezvoltarea psiho-motorie a fiecarui copil

Cresele vor fi obligate sa ofere copiilor cu varste intre trei luni si patru ani servicii de educatie si de ingrijire medicala prin medici si psihologi, potrivit unui proiect de lege aprobat, luni, de Senat, anunta Agerpres.

Initiat de senatorul PSD Alexandru Mazare si deputatul PSD Eduard Stelian Martin, proiectul de lege pentru modificarea Legii 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor a fost adoptat de senatori cu 80 de voturi "pentru" si unul "impotriva", dupa ce trecuse tacit de Camera Deputatilor.

Astfel, cresele publice sau private trebuie sa asigure "servicii de ingrijire si supraveghere", "un program de educatie timpurie adecvat varstei, nevoilor, potentialului de dezvoltare ale copiilor", precum si "supravegherea starii de sanatate si igiena a copiilor".

Initiatorii isi motiveaza proiectul atentionand ca: "Exista crese care nu au medic, psiholog, medic nutritionist, absolut necesari bunei functionari!".

Copiii vor putea fi ingrijiti in crese pana la varsta de patru ani

O alta modificare adusa legislatiei aplicate in prezent mareste varsta pana la care copiii pot fi ingrijiti la crese de la trei la patru ani, insa bebelusii nu vor mai putea fi adusi la cresa mai mici de trei luni, intrucat pana la varsta de doua luni si jumatate nu sunt vaccinati si nu pot fi introdusi in colectivitate.

De asemenea, cresele trebuie sa aiba personal specializat sau sa incheie contracte cu firme specializate privind asigurarea nutritiei copiilor. Totodata, medicul si psihologul cresei vor trebui sa completeze periodic fise privind dezvoltarea psiho-motorie a fiecarui copil.

Comisia de Invatamant a Senatului a introdus si 11 amendamente, aprobate de plen. Potrivit unora dintre modificari, cresele vor contribui si la depistarea situatiilor de risc ce pot conduce la separarea copiilor de parinti, institutiile de educatie sesizand organismele abilitate in protectia copilului.

Executivul si-a exprimat un punct de vedere impotriva proiectului initiat in Parlament, Guvernul avand in pregatire o serie de acte normative pentru reglementarea situatiei creselor, insa senatorii au apreciat ca Legislativului trebuie sa-i fie respectata prerogativa principala de legiferare.

"Poate ca este redundant, dar nu consider ca un proiect de lege poate fi respins pentru ca ministerul si-a adus aminte ca exista aceasta problema si legifereaza in locul Parlamentului. O astfel de motivatie nu sta in picioare si rog ministerul sa precizeze daca are puncte de vedere tehnice impotriva proiectului si nu jucarii de genul 'avem si noi un proiect si atunci proiectul vostru, care ati fost alesi sa legiferati, nu este bun'", a declarat senatorul PD-L Anca Boagiu.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=31379&data=2024-07-06