< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 6 iulie 2024

Gazprom: Constructia South Stream va fi terminata, cel tarziu, in 2015, iar in 2016 va deveni operational

Italia nu a semnat la Soci acordul final cu Gazprom. Putin i-a cerul lui Berlusconi "demersuri suplimentare" pentru sustinerea South Stream.

Proiectul rusesc South Stream va deveni operational pana in 2016, constructia gazoductului urmand sa fie terminata "nu mai tarziu de 2015", scrie agentia rusa de presa Ria Novosti citand declaratiile facute la Soci de un oficial Gazprom. "Constructia South Stream este planificata sa se incheie nu mai tarziu de 2015", "investitiile necesare urmand sa fie calculate in urma unui cuprinzator studiu de fezabilitate", a explicat sursa citata, adaugand ca gigantul va urma sa finalizeze ruta pana la finele lui 2009. "Cateva rute si eventuale ramificatii sunt discutate in acest moment", a subliniat reprezentantul Gazprom, mentionad ca pana la sfaritul anului "ar trebui sa avem o imagine clara a celor mai posibile rute".

Declaratiile oficialului rus urmeaza unor serii de intrevederi avute la Soci de reprezentantii gigantului si premierul Vladimir Putin, pe de o parte, si autoritatile din Serbia, Bulgaria, Grecia si Italia, de cealalta parte. Intalnirea a avut drept scop semnarea unor acorduri intre partenerii proiectului South Stream in urma carora, potrivit agentiei ITAR-TASS, citata de Agerpres, Serbia, Bulgaria si Grecia vor trebui sa creeze intreprinderi de tip joint-venture, ce vor gira constructia gazoductului pe teritoriile tarilor respective.

La Soci, Italia a fost reprezentata de premierul Silvio Berlusconi, care insa nu a semnat acordul final cu Gazprom, ci s-a limitat la semnarea unui memorandum intermediar acordului final, omologul sau rus solicitandu-i "demersuri suplimentare" in favoarea constructiei gazoductului South Stream, informeaza AFP si Interfax, citate de Agerpres.

Pe 28 aprilie, premierul rus anunta ca acordul final cu privire la South Stream va fi semnat cu Bulgaria, precizand la acel moment, in urma conferintei pe teme energetice de la Sofia, ca "au fost elimininate si ultimele neintelegeri". Cu o saptamana anterior acestei declaratii, seful Departamentului pentru activitati economice internationale, Stanislav Tigankov, preciza intr-un comunicat de presa ca "South Stream ar trebui s fie inclus printre proiectele prioritare nu doar pentru Gazprom, dar si pentru UE, si ar trebui realizat independent de conjunctura politica si economica". Atunci, oficialul a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa sustina "in mod real" constructia conductei South Stream.

Gazoductul face parte din tentativele Rusiei de a-si diversifica rutele de transport al gazelor naturale catre Europa, alaturi de South Stream, proiectul rival conductei Nabucco la care participa si Romania. Se estimeaza ca gazoductele South Stream, ce vor traversa fundul Marii Negre si vor uni Rusia si Italia, si Nord Stream, care va lega Rusia de Germania, trecand prin Marea Baltica, vor permite rusilor sa vanda gaz in Europa fara intermediari, intre care s-ar numara Belarus, Ucraina si republicile baltice. La randul sau, prin aceste noi proiecte, UE ar primi gaz rusesc la preturi mai mici.

Andreea IORDACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=28080&data=2024-07-06