< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 6 iulie 2024

EXCLUSIV ONLINE

Cu sau fara criza, micii intreprinzatori se descurca

Desi criza afecteaza tot mai multe firme autohtone prin scaderea profitului pe fondul reducerii vanzarilor si a lipsei comenzilor, antreprenorii romani se adapteaza noilor conditii prin imprumuturi, reduceri semnificative de preturi si chiar prin apel la intelegere din partea furnizorilor atunci cand liniile de finantare sunt blocate.

Intelegerea, cheia pentru plata datoriilor

Intr-o astfel de situatie este o microintreprindere profilata pe design interior si exterior, pe care am gasit-o la Targul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (TIMM), care a reusit sa convinga furnizorii de materie prima ca are liniile de finantare blocate din cauza neplatii comenzilor.

Corina Stefanescu, asociat in cadrul firmei Adversar Design, a explicat ca domeniul in care activeaza este unul mai special, insa, pe durata anului 2008, a existat o situatie in care nu a putut sa isi onoreze factura catre furnizori din cauza blocarii liniilor de finantare, insa creditorii au fost ingaduitori si au mai pasuit-o pana a reusit sa faca rost de bani.

Stefanescu a povestit ca, pentru firma care realizeaza o cifra de afaceri de 60.000 de lei, nu a apelat la creditele oferite de banci pentru rambursarea datoriilor, ci a folosit alte resurse, iar, de la acel incident, nu mai livreaza nici-o comanda inainte de a primi confirmarea de plata. "Noi am inceput in 2005 afacerea, iar in 2008 au disparut foarte multi clienti. Am avut probleme, insa am reusit printr-un management profesionist si fara imprumuturi la banci sa ne platim datoriile din perioada in care aveam liniile de finatare blocate", a precizat antreprenorul, mentionad ca, in formula actuala, firma functioneaza in regimul unei banci. "In primul trimestru circa 18% din cererile de oferta s-au concretizat. Am avut experienta cu clienti rau-platnici si de atunci functionam ca o banca. Daca un client imi spune ca plateste in 30 de zile crestem pretul", a explicat asociata.

In privinta impozitului forfetar, Stefanescu apreciaza ca masura este justificata, insa califica intreprinzatorii ca "infractori". "Practic, cu impozitul acesta, statul crede ca eu am bani si nu vreau sa ii dau", a conchis antreprenorul.

Cifra de afaceri de 1 milion de euro sustinuta cu fonduri Phare

La TIMM am gasit si o companie din Miercurea-Ciuc profilata pe protectia valorilor, principalele obiecte de activitate fiind productia si importul de cutii blindate cu usi care urca cifra de afaceri a companiei la 1 milion de euro, banii investiti provenind si din proiectele Phare derulate in Romania.

Fiul proprietarului firmei STEELBAG, Miron Horatiu, povesteste ca business-ul a fost infiintat de tatal sau in '91 in baza a doua brevete de inventie, insa, in vremuri grele, atelierul de la Miercurea Ciuc folosit pentru productie a fost inchis, iar acum afacerea se deruleaza cu produse din import. "De la inceputul crizei, vanzarile au scazut cu 30-40%. Ne-am adaptat la noile conditii si am redus cheltuielile", a explicat Horatiu, precizand ca s-a optat pentru importuri pentru ca produsele sunt mai ieftine decat daca ar fi produse in atelier, iar principalele tari din care se cumpara cutiile blindate sunt Germania, Austria si China. Juniorul a mai precizat ca profitul lunar al firmei este unul fix, de 50.000 de euro, subliind insa ca observa, pe zi ce trece, cum principalii clienti, bancile, isi reduc considerabil investiile si costurile, inchizand tot mai multe filiale.

La Giurgiu a inceput productia de dulciuri economice

La fabrica Tano din Giurgiu, specializata in productia de dulciuri, desi au fost scaderi ale profitului nu s-au operat disponibilizari. Claudia Cojocaru, reprezentanta Tano la TIMM, povesteste ca, desi vanzarile au scazut cu circa 40%, conducerea fabricii nu a operat inca disponibilizari. "In acest moment lucreaza circa 50 de persoane, iar acum, de cand cu criza, vanzarile au scazut cu 40%, insa conducerea nu a decis inca sa concedieze din angajati. Am lansat insa dulciuri economice, napolitate si alte sortimente, pentru a ne adapta la actualele conditii", a explicat Cojocaru, mentionad ca, in acest moment se discuta despre extinderea productiei. "Sefii nostri au avut zilele acestea mai multe intalniri pentru a discuta despre finantari, poate chiar ajutoare de stat. Din cate stiu, sunt si dicutii despre extinderea fabricii", a conchis reprezentanta Tano.

Andreea IORDACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=27525&data=2024-07-06