< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 6 iulie 2024

EUObserver: Uniunea Europeana, panicata de planul Romaniei privind simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei

Presedintia ceha a UE: "I-am spus colegului roman despre preocuparile noastre serioase legate de posibilele riscuri ale adoptarii unor proceduri simplificate pentru cetatenia romana".

Institutiile UE sunt infricosate de propunerea Romaniei de a da cetatenie pentru aproape 1 milion de moldoveni - proiect care ar putea afecta pozitia Romaniei in interiorul Uniunii. Daca aceasta propunerea avanseaza si Republica Moldova va riposta prin a declara ilegala dubla cetatenie, Romania ar putea efectiv sa anexeze un sfert din populatia tarii vecine, intr-un scenariu descris de un oficial european drept "infricosator" in termeni de stabilitate regionala, noteaza vineri EUObserver, citat de Agerpres.

Mai multi oficiali UE consultati de EUObserver cred ca planul este o fanfaronada politica inaintea alegerilor prezidentiale din Romania si nu va ajunge niciodata la punerea in practica. "Este doar o propunere, o exprimare a vointei. Nu sunt sigura ca nu este doar o declaratie politica", a spus Christina Gallach, purtator de cuvant al inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna Javier Solana.

Totusi, presedintia ceha a UE a mustrat public Bucurestiul dupa intalnirea dintre vicepremierul ceh Alexandr Vondra si ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, un semnal al cresterii tensiunilor in interiorul Uniunii. "I-am spus colegului roman despre preocuparile noastre serioase legate de posibilele riscuri ale adoptarii unor proceduri simplificate pentru cetatenia romana", a explicat Vondra.

Miercuri, autoritatile de la Bucuresti au adoptat o ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Legii cetateniei romane, prin care se extinde dreptul de naturalizare si pentru moldovenii ai caror strabunici au fost romani. Pana acum, numai moldovenii cu bunici romani erau eligibili. Proiectul de lege - care are nevoie de aprobare parlamentara - reduce perioada de procesare a solicitarilor de la 6 luni la 5 luni si elimina conditia interviului, care viza cunoasterea limbii romane, conditie ce ramane in continuare in vigoare pentru persoanele altor tari care nu au avut cetatenia romana, dar doresc sa o dobandeasca.

Potrivit legislatiei UE, Romania este libera sa acorde cetatenie oricui doreste ea.

Statele din UE naturalizeaza in medie in fiecare an peste 730.000 de persoane, cifra mai mare decat populatiile individuale ale celor mai mici state membre - Malta si Luxemburg.

In anul 2006, de cand exista ultimele date disponibile in domeniu, Marea Britanie si Franta au acordat fiecare cetatenie pentru aproape 150.000 de persoane, in timp ce Germania a dat pasapoarte pentru 125.000 de persoane. Insa naturalizarea in masa pe modelul romano-moldovean ar fi una fara precedent, adauga EUOBserver.

In 2005, Spania a naturalizat 600.000 migranti ilegali, ceea ce le-a dat dreptul la munca si rezidenta permanenta, Madridul fiind expus atunci criticilor dure pentru ca nu s-a consultat cu colegii din UE.

Polonia a adus in discutie aceasta chestiune cand s-a oferit sa dea cetatenie pentru 1 milion de etnici polonezi din Ucraina, Belarus, Rusia si Kazahstan dupa schimbarile granitelor in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial si a stramutarilor facute de regimul stalinist.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25978&data=2024-07-06