< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 6 iulie 2024

Sa dai cu matura si apoi sa consulti pacientii... asta este medicina?

Protestele medicilor de familie

Nemultumiti de noul contract de finantare al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va reduce veniturile cu aproximativ 40 de procente, medicii de familie au decis sa intre in concediu de odihna ca forma de protest. Primii care au facut acest pas sunt medicii din Vrancea, care vor intra in concediu de odihna in perioada 16-18 februarie. De asemenea, circa 50 de medici din Giurgiu au confirmat ca vor depune la Casa de Asigurari de Sanatate o instiintare privind intrarea in concediu. Medicii ieseni au anuntat si ei o serie de proteste. In primele trei zile ale saptamanii viitoare, vor incepe sa stranga semnaturi de la pacienti pentru sustinerea medicinei de familie. Cadrele medicale din Iasi vor purta o banderola neagra in semn de doliu, deoarece reducerea bugetului cu 40% va duce la faliment.

Intre mop si pacient

Cei 158 de medicii de familie din judetul Vrancea sustin ca in conditiile actuale nu vor mai putea face medicina la un nivel ridicat, ci doar vor mima gestul medical. "As putea sa continui sa fac medicina daca voi da afara cele doua asistente ale mele si femeia de serviciu. Va trebui sa spal pe jos cu mopul, sa scriu retete si apoi sa fac si medicina. Sa dai cu matura si apoi sa consulti pacientii, asta este medicina?", se intreaba Florina Marmureanu, medic de familie in Adjud. Aceasta spune ca nu va semna contractul pe 2009 cu CJAS si ca ia in calcul sa se reprofileze sau sa emigreze in Uniunea Europeana pentru a face medicina acolo.

Medicii de familie din Vrancea au decis, in cadrul Asociatiei medicilor de familie, sa intre cu totii in concediu de odihna pentru a trage un semnal de alarma legat de activitatea lor. De asemenea, doctorii au depus si un memoriu la CJAS in care prezinta problemele legate de finantare cu care se confrunta. "Ni se micsoreaza valoarea punctului pe care il primim pentru pacientii inscrisi pe liste cu 40%, dar ni se scot si toate sporurile pe care le primeam, inclusiv cel de zona, pentru cei care profeseaza in localitati izolate', a declarat medicul Nicoleta Lambrino, citat de Agerpres.

Presedintele CJAS Vrancea, Mihai Copaci, spune ca nu le va aproba medicilor de familie concediile de odihna insa, in replica, acestia spun ca nu au relatii de subordonare cu CJAS.

"Vom purta o banderola neagra ca simbol al inmormantarii medicinei de familie"

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judetul Giurgiu, Rodica Buscu, a confirmat ca, intre 18-20 februarie, 50 de medici de familie vor sta la cabinet si vor prelua doar urgentele. "Maine (luni - n.r.), eu si cel putin 50 de colegi din municipiu si judet vom depune la CAS o instiintare privind intrarea in concediu de odihna intre 18 si 20 februarie. Eu am trimis sms-uri si e-mail-uri tuturor medicilor de familie din judetul Giurgiu, iar pana acum am primit confirmare din partea a mai mult de 50 de cadre medicale. Probabil ca pana maine (luni - n.r.) vor trimite confirmare si mai multi. In cele doua zile de protest, vom sta la cabinet, vom purta o banderola neagra ca simbol al inmormantarii medicinei de familie, si vom lua doar urgentele", a declarat Rodica Buscu, potrivit NewsIn. Si la Giurgiu, cadrele medicale sunt nemultumite de sumele ce urmeaza a fi alocate medicinei de familie.

"Stiti ca anul acesta, s-a alocat Sanatatii 4% din PIB. Banii se impart pe mai multe ramuri, iar din surse am aflat ca medicinei de familie ii vor reveni maximum trei procente, in conditiile in care in 2008, am primit 9,8%. Cu aceasta suma vehiculata inseamna, fara indoiala, ca se vor autodesfiinta foarte multe cabinete cu 1.000-1.500 de pacienti. Prin acest protest de saptamana viitoare, vrem sa aratam ca cei din sistemul sanitar pot fi uniti, pentru ca altfel nu vom obtine niciun fel de drept", a mai spus Buscu.

In judetul Giurgiu functioneaza 120 de cabinete individuale ale medicilor de familie.

Si de la Iasi vin vesti rele. Medicii de aici vor incepe, luni, o serie de proteste impotriva intentiei de reducere cu 40% a bugetului alocat medicinei de familie de catre Guvern. Societatea Medicilor de Familie Iasi (SMFI) se inscrie, astfel, in manifestarile care se vor realiza la nivel national.

"La Iasi, in primele trei zile ale saptamanii viitoare vom incepe sa strangem semnaturi de la pacienti pentru sustinerea medicinei de familie. De asemenea, vom afisa o banderola neagra in semn de doliu, pentru ca reducerea bugetului cu 40% va duce la faliment, la Iasi fiind in aceasta situatie o treime spre jumatate din totalul medicilor (480 - n.r.)", a declarat presedintele SMFI, doctor Tania Bernstein, citat de NewsIn. In opinia directorului, mentinerea sistemului de finantare macar la nivelul anului trecut ar asigura un triaj corect al cazurilor si ar descongestiona presiunea inerenta ce se va inregistra la nivelul esaloanelor superioare, respectiv cabinete de specialitate si spitale. Bernstein a mai spus ca medicii de familie iau in calcul si intrarea in concediu legal de odihna in masa, ca forma de protest, pe langa actiunile de pichetare care vor fi organizate la sfarsitul saptamanii viitoare.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=21169&data=2024-07-06