< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 6 iulie 2024

Laszlo Borbely: Nu voi aproba proiectul Rosia Montana decat daca sunt 101% convins ca nu va provoca poluari

Noul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca nu va aproba proiectul Rosia Montana decat daca este 101% convins ca acesta nu va provoca poluari in Romania. Intr-un interviu pentru RFI, preluat de Hotnews, Borbely a spus ca "e vorba de o problema tehnica si nu politica".

"Aici e vorba de o problema sper tehnica si nu politica. A fost o decizie a Curtii de Apel care a oprit in faza respectiva in 2007 si investitorul a trebuit sa reia demersurile. In momentul de fata exista un PUZ, din cate am inteles, este in analiza, este o comisie mixta romano-ungara, s-au pus foarte multe intrebari. Ceea ce pot sa va spun e ca noi avem legislatia pusa la punct, in conformitate cu directivele Uniunii Europene. Eu nu o sa aprob acest proiect decat daca o suta unu la suta sunt convins ca nu va produce nici un fel de poluare in Romania", a declarat ministrul UDMR.

Cazul Rosia Montana se transeaza in CSAT fara UDMR

Presedintele Traian Basescu a anuntat la sfarsitul lunii decembrie 2009, ca, dupa finalizarea expertizei in cazul Rosia Montana, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va fi cel care va decide ce se va intampla cu proiectul minier, relata ZIUA. "Astept rezultatele expertizei si, in orice caz, nu voi fi eu cel care ia decizia. Subiectul va fi in CSAT, cu expertiza pe masa", a spus Basescu, marti seara, intr-o emisiune la OTV. Intrebat daca "in CSAT se va hotari" in legatura cu proiectul Rosia Montana, seful statului a raspuns: "Da". Udemeristii, partenerii de guvernare ai PDL, nu vad cu ochi buni demararea proiectului din Apuseni, insa vocea lor nu va mai conta, pentru ca din CSAT nu face parte niciun membru al Uniunii, nici macar vicepremierul Marko Bela.Ministrul PDL Adriean Videanu anuntase ca demararea proiectului Rosia Montana va fi inclusa in programul de guvernare chiar inainte de instalarea Cabinetului. La audieri, in Parlament, Videanu a pledat din nou, aratand ca amanarea beneficiului statului roman de pe urma acestui proiect este "nejustificata". El a insistat ca, din momentul obtinerii avizului de mediu, se vor cheltui, in medie, cam un milion dolari pe zi pentru locuri de munca, iar "asta inseamna taxe si impozite platite la bugetul de stat". Udemeristii, care detin doua ministere importante in procesul de avizare a proiectului, Mediul si Cultura, vad cealalta fata a medaliei si avertizeaza asupra gravelor probleme de mediu care ar putea sa apara de pe urma folosirii cianurilor in Apuseni. Kelemen Hunor precizase ferm in campania electorala ca este impotriva planului de exploatare, iar colegul sau, Laszlo Borbely, a afirmat, la audierile din comisiile de specialitate, ca investitia de la Rosia Montana nu va primi unda verde, in cazul incalcarii legislatiei europene. "Se va concretiza numai daca proiectul corespunde suta la suta cu normele europene. Din punctul meu de vedere, la ora actuala nu sunt respectate prevederile legale", a spus Borbely, conform Agerpres. Dincolo de opozitia udemeristilor, Programul de guvernare pentru perioada2009-2012 prevede ca directie de actiune in domeniu realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale nonenergetice si reevaluarea proiectului Rosia Montana.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48414&data=2024-07-06