< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDUCATIE - vineri, 5 iulie 2024

Ecaterina Andronescu: Mi-as fi dorit sa desfiintam integral invatamantul la distanta pentru ciclul de licenta

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, dupa o intalnire de sase ore cu presedintele Comisiei prezidentiale de educatie, Mircea Miclea, ca ar fi dorit ca invatamantul la distanta pentru nivelul de licenta sa fie desfiintat integral, conform Agerpres.

"Am discutat despre invatamantul superior, despre structurarea lui pe ciclurile Bologna. Am incercat sa ducem ciclul de licenta doar spre forma cu frecventa si am convenit sa definim ciclurile in termeni de frecventa. Am incercat chiar sa desfiintam invatamantul la distanta pentru ciclul de licenta. Pana la urma, am convenit pe o formula de frecventa partiala. Adica studentul este obligat sa parcurga la frecventa acele discipline care formeaza competentele practice, de specialitate. Eu personal mi-as fi dorit ca pentru ciclul de licenta sa desfiintam integral invatamantul la distanta. Am acceptat formula aceasta in final", a spus ministrul Educatiei.

Ecaterina Andronescu a mentionat ca se doreste ca unitatilor scolare sa li se dea mai multa autonomie decat au avut pana acum, atat in ceea ce priveste functionarea fiecarei unitati in parte, cat si in ceea ce priveste relationarea dintre cadrele didactice si parinti.

Andronescu vrea doar doctorat stiintific

Miclea si Andronescu au avut opinii divergente cu privire la clasificarea doctoratului. Daca Miclea propunea doua tipuri de doctorat, unul stiintific si unul profesional, destinat celor care sunt in mai mica masura aplecati spre cercetarea stiintifica, Andronescu a insistat pentru mentinerea unui singur tip de doctorat, cel stiintific.

S-a ajuns la o cale de mijloc in situatia managementului universitar, caz in care solutiile Miclea vizau ca rectorul sa-si numeasca decanii sau prodecanii, iar el sa fie propus Senatului de catre o comisie, iar solutiile Andronescu prevedeau ca rectorul sa fie numit de Senat, iar decanii si prodecanii de catre comunitatile pe care urmeaza sa le conduca. S-a convenit ca fiecare universitate sa-si exprime liber optiunea pentru o varianta sau alta.

Am adus "Spiru Haret" acolo unde i-am cerut de la inceput

In ceea ce priveste Universitatea "Spiru Haret", Ecaterina Andronescu, a declarat ca "are acum toate argumentele legale necesare sa se incadreze in ceea ce ministerul i-a cerut de la inceput, si anume respectarea legii".

Ea a mentionat ca i s-a atras atentia Universitatii 'Spiru Haret' ca se afla intr-o etapa de monitorizare, pe baza unei metodologii pe care ministerul o va elabora. "Prin Hotararea de Guvern (HG), pe care Guvernul a promovat-o in sedinta de miercuri, Universitatea Spiru Haret a intrat in anexa la HG cu toate structurile acreditate. Deci, se regaseste in aceasta HG acea componenta a Universitatii, in forma invatamantului de zi sau cu frecventa redusa, pentru care universitatea a avut acreditare. Am adus Universitatea acolo unde i-am cerut sa intre de la inceputul discutiilor noastre", a conchis ministrul.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=36729&data=2024-07-05