< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 6 iulie 2024

Romania, atentionata de UE cu privire la functionarea numarului unic pentru urgente

Peste 90% din apelurile la numarul 112, false

Guvernul va initia, pana la sfarsitul lunii februarie, o ordonanta privind buna functionare a numarului de urgenta 112, dupa ce, anul trecut, la nivel national, peste 90% din apelurile la acest numar au fost abuzive, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely. Demnitarul a adaugat ca ordonanta se va referi la bugetul destinat acestui serviciu, pe urmatorii cinci ani urmand a fi alocati aproximativ 38 de milioane de lei, precum si la modul de functionare a acestuia. Intre timp, tara noastra a primit o atentionare din partea Uniunii Europene, deoarece nu furnizeaza serviciile complete prevazute de implementarea numarului unic pentru urgente 112. Alaturi de Romania, alte 13 state membre UE au primit aceeasi atentionare, informeaza, luni, un comunicat de presa al europa.eu. "Un numar pentru urgente care functioneaza eficient in toata Uniunea Europeana este un instrument de baza pentru a garanta siguranta cetatenilor", este parerea oficialilor europeni.

Ministrul Karoly Borbely a mai spus ca "vor fi luate in calcul doua modele de lucru, respectiv preluarea si transferul apelului 112 catre serviciul solicitat sau realizarea, in anumite judete, dupa modelul din Mures, a unui sistem integrat, in sensul ca, de la un singur centru, sa trimiti o masina de pompieri, de politie sau o salvare, acolo unde se solicita acest serviciu". Potrivit generalului Corneliu Grigore, prim-adjunct al directorului Serviciului Telecomunicatii Speciale, STS este pregatit pentru ambele modele, mentionand ca cea de-a doua varianta, din cauza costurilor, va fi aplicata, treptat, asa cum s-a intamplat si in alte tari membre UE. Generalul a adaugat ca localizarea apelului la 112, de pe telefoanele mobile, va fi posibila numai in momentul efectuarii acestuia, pe perioada derularii lui. Autoritatile au mai precizat ca anul trecut s-au inregistrat 36 milioane de apeluri, din care numai trei milioane au fost reale. Majoritatea apelurilor false au fost date de pe telefoanele mobile, de catre copii sau tineri, iar 260 de cazuri inregistrate anul trecut au facut obiectul unor dosare penale.

Intre timp, Romania, alaturi de alte 13 state membre UE, a primit o atentionare din partea Uniunii, deoarece nu furnizeaza serviciile complete prevazute de implementarea numarului unic pentru urgente 112, informeaza, luni, un comunicat de presa al europa.eu. Potrivit comisarilor europeni, doar 22% dintre cetatenii Uniunii Europene ar suna la numarul 112 in caz de urgenta. Totodata, din anul 2003, 26 din cele 27 state membre au oferit cetatenilor posibilitatea de a accesa numarul 112 de pe telefonul mobil sau fix.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3369&data=2024-07-06