< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 5 iulie 2024

Republica Moldova nu va recunoaste independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud

Guvernul de la Chisinau a difuzat, sambata, o declaratie in care se spune ca Republica Moldova nu considera ca recunoasterea internationala a Abhaziei si a Osetiei de Sud poate deveni un factor de stabilizare a situatiei din regiune. In alte cuvinte, decizia Guvernului de la Chisinau este acea de a nu recunoaste cele doua republici separatiste din Caucaz. "Republica Moldova respinge orice metode de solutionare cu forta a chestiunilor conflictuale, inclusiv a celor de asigurare a integritatii teritoriale. Guvernul Republicii Moldova nu considera, totusi, ca recunoasterea internationala a Abhaziei si a Osetiei de Sud va deveni un factor de stabilizare a situatiei", se arata in declaratia Guvernului moldovean, citata sambata de agentia Presa.md.

In acelasi timp, autoritatile de la Chisinau pretind ca nu vad nici o legatura dintre evenimentele din Caucaz si situatia din Transnistria. "Totodata, consideram evidenta lipsa oricaror legaturi si paralele dintre situatia creata si cea din regiunea Transnistriei si credem contraproductive interpretarile potrivit carora evolutiile in cauza ar putea sa aduca prejudicii procesului reglementarii conflictului transnistrean, pentru a carei finalizare s-au creat premise deosebit de favorabile si pentru care exista vointa politica a tuturor participantilor la procesul de solutionare", se afirma in declaratia Guvernului Republicii Moldova.

Recunoasterea celor doua republici separatiste de catre Rusia a complicat si mai mult situatia din Transistria. Expertii rusi declara aproape la unison ca presedintele moldovean Vladimir Voronin trebuie sa recunoasca Abhazia si Osetia de Sud si sa asigure retragerea Republicii Moldova din GUAM (Organizatia pentru Democratie si Dezvoltare Economica). GUAM (in care intra Georgia, Azerbaidjan, Ucraina si Moldova) este perceputa de Kremlin ca o organizatie care incerca sa conteste suprematia Rusiei in spatiul CSI. De aici vine si iritarea diplomatilor rusi legata de activitatea acestei organizatii, cat si incercarea lor de a convinge autoritatile de la Chisinau sa-si retraga tara din GUAM. Dupa cum scrie si publicatia rusa Kommesrant, "Moscova asteapta de la Voronin o distantare de organizatia GUAM in perspectiva rezolvarii conflictului transnistrean", retragerea din GUAM fiind primul gest de bunavointa al conducerii de la Chisinau in relatia cu Moscova.

V. D.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11980&data=2024-07-05