< Imprimare >      ZIUA ONLINE - RAZBOI IN CAUCAZ - vineri, 5 iulie 2024

Expertii rusi: Saakasvili nu va obtine sprijinul NATO

Analistii politici de la Moscova cred ca Occidentul nu va sustine direct regimul ambitios al presedintelui georgian Mihail Saakasvili si ca razboiul din Osetia de Sud va lua sfarsit cat de curand, iar conflictul din Caucaz va trece in domeniul pur politic, transmite, luni, agentia "Agerpres".

"Incercarea lui Mihail Saakasvili de a prezenta conflictul ca unul ruso-american nu a fost sustinuta", scrie in ziarul "Moskovskii Komsomolet" directorul pentru programe ruse si asiatice din cadrul Centrului de informatii militare al SUA, Nikolai Zlobin. "Aceasta tara este importanta pentru America pe plan geopolitic, asa cum este pentru oricare alt stat pretendent la hegemonia mondiala, dar Saakasvili nu a beneficiat si nu va beneficia de sustinerea pe care el conta, intre altele si din partea tarilor NATO. Independenta si caracterul necontrolabil al lui Mihail Saakasvili incep sa trezeasca preocupare", adauga analistul rus.

Cotidianul "Nezavisimaia Gazeta" scrie ca, "in timp ce avioanele ruse bombardeaza periferiile estice ale capitalei Tbilisi, unde se afla o uzina aeronautica care produce Su-25, liderii americani intarzie sa aduca sprijin militar Georgiei". Referindu-se la opiniile majoritatii analistilor americani, ziarul adauga: "Daca ar trebui sa schimbe Georgia cu Iranul, SUA ar face-o, deoarece ambitiile nucleare ale Teheranului preocupa mai mult Casa Alba decat ambitiile politice ale autoritatilor de la Tbilisi".

"Este absolut exclus ca trupele NATO sa fie antrenate in razboi", sustine in cotidianul "Izvestia" un alt analist rus, Aleksandr Kramcihin, de la Institutul de analize politice si militare. "Armatelor europene le este teama de pierderi, iar un razboi impotriva Rusiei este imposibil pentru ele. Numai Turcia, care, spre deosebire de aliatii sai din NATO, nu se teme de pierderi, ar putea teoretic veni in ajutorul Georgiei", apreciaza analistul rus. Insa, potrivit lui, "nu este sigur ca Tbilisi ar dori un sprijin din partea Turciei, intrucat acest ajutor s-ar putea transforma intr-o forma de ocupatie a intregii Georgii". Pe de alta parte, "pentru o operatiune care ar conduce probabil la o confruntare militara cu Rusia, Turcia ar cere mult prea mult, puternic ajutor economic si militar din partea Statelor Unite si garantii de admitere in UE din partea Europei. Se presupune ca nici Washingtonul, nici Bruxelles-ul nu considera soarta Georgiei atat de critica pentru a plati un astfel de pret", adauga analistul de la Moscova. El crede in continuare ca "razboiul va lua sfarsit in zilele urmatoare si conflictul va reveni domeniului pur politic". Dar, semnaleaza el, Rusia trebuie sa tina cont de faptul ca are acum la frontierele sale meridionale nu numai o tara neprietena, ci un dusman direct cu care va fi foarte dificil de negociat".

Vitalie DRELEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10929&data=2024-07-05