< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 4 iulie 2024

CSM cere socoteala Departamentului de Stat al SUA

Deranjati de unele afirmatii din raportul de tara intocmit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, in care se precizeaza ca "unul din membrii CSM ar fi divulgat detalii confidentiale" despre inspectia judiciara la DNA cu scopul de a discredita institutia anticoruptie, judecatorii Consiliului Superior al Magistraturii cer socoteala organismului de la Washington. Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a precizat, joi, intr-o declaratie de presa postata pe site-ul CSM: "Solicitam Departamentului de Stat al SUA sa prezinte probele pe care le detine si care au determinat consemnarea, in raport, a imprejurarii ca in anul 2007, unul dintre membrii CSM ar fi divulgat detalii confidentiale despre investigatia efectuata de catre inspectia judiciara la DNA, in vederea discreditarii acestei directii". Mai mult decat atat, presedintele CSM cere institutiei americane sa prezinte dovezi si in legatura cu o alta afirmatie din document, referitoare la compromiterea unei anchete de mare coruptie de catre un membru CSM. "Aceeasi solicitare o avem si cu privire la afirmatia compromiterii uneia dintre anchetele de cercetare a unui caz de coruptie la nivel inalt, precum si cu privire la asocierea intre divulgarea detaliilor confidentiale cu compromiterea anchetei de catre un membru CSM, ramas neidentificat", se precizeaza in declaratia Lidiei Barbulescu. Lidia Barbulescu sustine ca afirmatiile citate "discrediteaza in mod nejustificat Consiliul Superior al Magistraturii si intregul sistem judiciar", iar autorii documentului trebuie sa lamureasca "imprejurarile".

Lidia Barbulescu: "Departamentul de Stat al SUA face afirmatii nefondate"

Lidia Barbulescu declara ca CSM "a fost surprins neplacut" si de alte "afirmatii nefundamentate" din raportul de tara referitoare la practicile in domeniul drepturilor omului, elaborat de Biroul pentru democratie, drepturile omului si munca al Departamentului de Stat al SUA. Barbulescu a tinut, chiar, "sa o corecteze" pe cea referitoare la potentialele conflicte de interese ale membrilor Consiliului sau la detasarile magistratilor la diferite agentii guvernamentale sau delegarea acestora in functii administrative in cadrul sistemului judiciar, care, in opinia autorilor documentului, ar fi determinat epuizarea resurselor umane la instante si parchete.

"Potrivit datelor statistice oficiale, sistemul judiciar romanesc se compune din 4.113 judecatori si 2.222 de procurori, dintre care cinci judecatori si 13 procurori sunt detasati in afara sistemului judiciar, unii dintre acestia aflati in functii pentru care insasi legea stabileste imperativ ca e nevoie de un magistrat (agentul guvernamental si echipa acestuia sau functii din cadrul Directiei Generale Anticoruptie). Alti 70 de judecatori si 61 de procurori sunt detasati la institutii din cadrul sistemului judiciar", se precizeaza in declaratia Lidiei Barbulescu.

Atac la Procurorul General

Presedintele CSM critica si faptul ca, in Raportul anual, autorii nu au mentionat si imprejurarea ca instanta suprema "a dezavuat public prestatia Procurorului General al Romaniei de a comenta hotarari judecatoresti ce nu erau definitive si cu privire la care procurorii urmau sa exercite caile de atac". Referindu-se la rezultatele sondajului Transparency International Romania, la care Raportul face referire, Barbulescu a afirmat ca "magistratii sunt constienti ca exista coruptie in sistem", insa, in opinia ei, "exprimarea nu trebuie exacerbata cu privire la intregul corp de magistrati, atat in ceea ce priveste coruptia, cat si in ceea ce priveste corectitudinea din cadrul sistemului judiciar". "Magistratii considera ca trebuie exclusi din magistratura colegii gasiti vinovati de fapte de coruptie, in caz contrar perpetuandu-se neincrederea", apreciaza Barbulescu.

P.CANA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4524&data=2024-07-04