< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 4 iulie 2024

Romania ar putea gazdui sisteme antiracheta americane

Romania ar putea gazdui elemente ale scutului antiracheta american in viitorul apropiat. Declaratia a fost facuta de Paul Gallis, specialist american in Relatii Internationale in cadrul unei videoconferinte desfasurata joi, la Centrul Cultural American din Bucuresti.

"Exista posibilitatea ca elementele ale scutului anti-racheta sa fie amplasate si in Romania, Grecia si Turcia, dar mai intai aceasta tehnologie trebuie testata, deoarece nu suntem 100% multumiti", a spus oficialul american. Acesta a mai vorbit despre faptul ca aceste masuri vin in intampinarea cresterii amenintarilor rachetelor balistice. Decuplarea de Europa a sistemelor de securitate functioneaza impotriva intereselor SUA si a aliatilor europeni. In prezent, SUA poarta negocieri cu Polonia in vederea instalarii a zece instalatii cu silozuri pentru interceptarea rachetelor cu raza lunga. In Cehia, SUA doresc amplasarea unei statii radar de apogeu al traiectoriei si identificare a tintelor.

Elementele sistemului defensiv american

Sunt propuse zece interceptoare cu amplasare in Polonia. Aceste interceptoare cu baza terestra , aproape identice cu cele din Alaska si California ar urma sa fie gazduite in silozuri subterane intr-un camp de interceptoare cam de dimensiunea unui teren de fotbal. Ca si in cazul interceptoarelor din Alaska, acestea folosesc vehicule mici, compacte care cantaresc aproximativ 75 de kilograme pentru a distruge dintr-o singura lovitura tinta lor la o viteza de impact de peste 7 kilometri pe secunda la o distanda de peste 200 de kilometri deasupra pamantului

Radarul care urmeaza sa fie amplasat in Republica Ceha, nu este unul de supraveghere care ar trebui sa scaneze permanent in 360 de grade, ci foloseste informatii de la satelitii de avertizare timpurie si alti senzori transportabili pe mare si pe pamant. Informatiile ce vor fi obtinute de radar vor fi folosite pentru a identifica si distruge ogiva (capul) rachetei de celelalte componente ale sale si de potential contramasuri.

Amplasarea de interceptoare cu baza terestra in Polonia si a unui radar de apogeu al traiectoriei in Cehia este sprijinita si de alte instalati, existente sau in curs de constructie, ale retelei BMDS.

BMDS ofera o retea integrata de senzori, interceptoare cu raza de actiune scurta si medie si capacitati de comanda si control care pot imbunatati functionarea instalatiilor antiracheta SUA propuse pentru Europa.

Agenda summitului NATO de la Bucuresti

Expertul american a mai discutat despre temele care urmeaza sa fie abordate in cadrul summitului NATO de la Bucuresti. Gillis a vorbit despre reformularea misiunilor NATO si a reluat tema necesitatii suplimentarii efectivelor militare de catre guvernele tarilor membre NATO. Acesta a mai atras atentia asipra faptului ca membrii Aliantei ar trebui sa-si sporeasca cheltuielile privind dezvoltarea apararii si a tehnicilor militare. Un alt punct fierbinte pe agenda summitului il va constitui incercarea pe cale diplomatica de imbunatatire a relatiilor cu Serbia si Rusia.

Deasemenea in cadrul summitului de la Bucuresti va fi discutata largirea Aliantei cu trei noi membri (Albania, Macedonia si Croatia) din regiunea Balcanilor dar si cu Ucraina si Georgia.

In final, Gellis a vorbit despre probleme cu care se confrunta NATO in Afganistan, enumerand aici lupta impotriva talibanilor dar si probleme legate de traficului de stupefiante cu care se confrunta guvernul afgan.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4523&data=2024-07-04