< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 4 iulie 2024

Cel mai grav caz de furt de identitate din istoria Statelor Unite

UPDATE, ora 20.25 Unsprezece persoane, acuzate de piratarea a peste 40 de milioane de carduri

ULTIMA ORA: Un fost informator al Secret Service a fost acuzat ca este implicat in cel mai grav caz de furt de identitate din istoria Statelor Unite.

ORA 12.48 - Procurorii federali au acuzat 11 persoane de furtul si vanzarea a peste 40 de milioane de conturi bancare, aceasta fiind cel mai grav caz de piratare si furt de identitate din istoria Statelor Unite. Faptasii s-au axat pe lanturi importante de retail precum OfficeMax, Barnes & Noble, BJ's Wholesale Club si T.J. Maxx - distribuitorul de obiecte de imbracaminte mentionand pentru prima oara de existenta acestui grup inca de anul trecut, cand sistemul a fost spart de hackeri. Cei implicati in aceasta actiune vindeau on-line conturile obtinute fraudulos, iar alte conturi furate erau imprimate pe benzile magnetice ale unor carduri, in scopul retragerii a milioane de dolari din ATM-uri, relateaza International Herald Tribune in editia electronica.

Trei dintre acuzati sunt cetateni ai SUA, unul este din Estonia, trei sunt din Ucraina, doi provin din China, iar unul este din Belarus. Nationalitatea ultimului individ ramane deocamdata necunoscuta. Reprezentanti oficiali sunt de parere ca principalul lider al acestei grupari este Albert Gonzalez, originar din Miami, acesta fiind acuzat marti de multiple fraude, printre care furturi de identitate. In cazul in care este gasit vinovat, liderul risca o pedespsa cu inchisoarea pe viata.

Potrivit procurorilor, Gonzalez alaturi de alti colegi de-ai sai au urmarit posesorii de carduri si au scanat retelele wireless ale retailerilor, in speranta de a gasi goluri de securitate. O data ce hotii identificau punctele tehnice slabe ale retelelor, acestia instalau asa numitele programe sniffer, obtinute de la colaboratori de peste ocean. Rolul acestor programe era de a intercepta PIN-urile clientilor, prin folosirea conturilor de card si debit. Hotii transmiteau apoi informatiile catre computerele din SUA, Estonia si Ucraina. Pentru a putea vinde conturile bancare pe piata neagra, grupul colabora cu Maksym Yastremskiy din Ucraina, si Aleksandr Suvorov din Estonia, acestia fiind de asemena implicati in astfel de actiuni frauduloase.

"Alaturi de internet, retele de calculatoare sunt parte indispensabila a economiei mondiale. Insa cu toate ca aceastea sunt principalele surse de comert legitim si comunicare, acestea produc si oportunitati incredibile pentru infractori", declara un oficial al procuraturii americane, Michael Mukasey. Autoritatile declara ca nu cunosc momentan suma exacta a furturilor, insa faptasii sunt dispusi sa colaboreze. Gonzalez a fost anuntat ca va fi obligat sa restituie mai mult de 1.6 milioane de dolari, asta pe langa alte bunuri. "Hotii erau clar sofisticati si bine organizati", sustine directorul executiv al Application Security, o firma de protectie a informatiilor.

Luiza IUSAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10585&data=2024-07-04