< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 3 iulie 2024

Perseidele, vizibile cu ochiul liber in Romania, in noaptea de 12 spre 13 august

Luna august este marcata de un mare numar de evenimente astronomice importante. Pe langa eclipsa partiala de soare, care a avut loc la 1 august, si eclipsa partiala de luna ce va avea loc in noaptea dintre 16 si 17 august, romanii vor putea admira si Perseidele, asa-numitele ploi de "stele cazatoare", care vor atinge maximul pe13 august, intre orele 14 si 17, ora Romaniei. Stelele cazatoare vor putea fi urmarite, insa, si in noaptea de 12 spre 13 august, cand vor cadea cel putin o suta de meteori pe ora.

Asa numitele "stele cazatoare" sunt de fapt particule foarte mici, sub 1 mm diametru, care, odata intrate in atmosfera Pamantului, iau foc in urma frecarii cu aerul. In luna august, odata cu aparitia curentului de meteori Perseide, stelele cazatoare pot fi observate foarte frecvent pe cerul noptii. Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbiteaza Soarele odata la 133 de ani, precizeaza "National Geographic". Aceasta se afla in prezent in afara orbitei lui Uranus si coada ei se intinde intr-o zona pe care Pamantul o traverseaza in august. Astfel, resturi de materie cometara lovesc atmosfera Pamantului cu viteze mari, de pana la 220.000 kilometri pe ora si, cand se dezintegreaza, produc o dara de lumina. Deoarece meteorii apar din directia constelatiei Perseu, curentul meteoric a fost numit Perseide.

Dincolo de faptul ca ofera un adevarat spectacol pe cerul noptii, Perseidele reprezinta pentru cercetatori o adevarata fereastra spre trecut. "Cometele sunt interesante pentru ca sunt extrem de vechi, formandu-se odata cu planetele si ramanand nealterate de atunci. Cu ajutorul cometelor, poti observa cum a fost format Pamantul, ingredientele sale originale", a explicat pentru "National Geographic" Paul Wiegert, fizician si astronom la Universitatea Western Ontario, din Canada. Meteoritii care cad pe Pamant pot avea o vechime mai mare decat orice altceva de pe Terra. "Este ca o mostra gratuita de material din spatiul cosmic. Misiunile spatiale menite sa procure acest material costa milioane de dolari, dar uneori ne este livrat aici pe gratis", a adaugat Wiegert.

Luna august ne va mai aduce, in noaptea de 16 spre 17 august, si o eclipsa partiala de luna care va fi vizibila in tara noastra. Luna va intra in penumbra la ora 20.20 si in umbra la 21.35. Momentul fazei maxime a eclpsei se va petreace la ora 23.10.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10830&data=2024-07-03