< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - joi, 31 decembrie 2009

Cateva concluzii politice in prag de an...

In prag de an, sa-mi fie permis ca alaturi de urarile mele cele mai sincere pentru cei care ne citesc, sa incerc sa trag cateva concluzii privind Partidul National Liberal de care mi-am legat destinul de cand eram student la Bucuresti, in 1946, pastrandu-mi insa independenta:

1. Dintre toate partidele, PNL este singurul care nu provine din fostul bloc comunist...

Ca atare, romanii sunt indreptatiti sa aiba pretentii maxime in ceea ce priveste consecventa si onorabilitatea.

2. Domnul Calin Popescu Tariceanu, fostul presedinte al partidului, are probabil dreptate: politica actuala a PNL este sinucigasa. Ura antibasesciana a actualului presedinte, domnul Crin Antonescu, prelungita postelectoral, risca sa ingroape partidul. De altfel, liderii filialelor PNL si PSD din Bucuresti (domnii Andrei Chiliman si Marian Vanghelie) se pregatesc sa semneze un protocol politic, nefiind clar deocamdata daca nu cumva si alte filiale vor semna protocoale similare celui de la Bucuresti; ori aceasta ar altera caracterul liberal al PNL mai ales ca acest partid nu are inca bine conturata o doctrina politica cu care sa se identifice.

3. Teama PNL de o optiune ideologica si strategica mai clara este insa explicabila pentru ca stie ca nu poate atrage electoratul in asemenea masura incat sa devina un partid parlamentar puternic de dreapta, cata vreme e "teleghidat" de domnul Dinu Patriciu, partizan al aliantei cu PSD.

4. Domnul Crin Antonescu a fost chiar in aceste conditii (adica cu o puternica opozitie interna) "depozitar a doua milioane de voturi" la prezidentiale, dar e indoielnic ca aceasta performanta s-ar repeta. Opozitia interna anti-Antonescu are toate sansele sa creasca.

5. Cele doua mari partide (PSD si PDL) abia asteapta sa-i distruga pe liberali...

6. Solutia cea mai buna pentru viitorul apropiat pare sa fie un parteneriat strategic cu PDL, ceea ce ar permite consolidarea PNL ca forta politica, contribuind si la limpezirea vietii politice.

7. Recomandabil ar fi insa ca PNL sa aiba in frunte o personalitate cu prestigiu. Pretentia domnului Crin Antonescu de a conduce acest istoric partid risca sa traga partidul in jos...

8. Nici celelalte doua partide (PDL si PSD) nu au bine conturata o doctrina politica cu care sa se identifice, dar PNL prezinta un si mai mare deficit de forte inteligente - in ultimii ani transformandu-se intr-un partid gasca, adapost pentru mediocritati. Abundenta de oameni incompetenti, manevrabili si compromisi duce inevitabil la un colaborationism jenant si penibil.

9. Partidul rival PDL (condus din umbra de presedintele Basescu) nu are sanse de perenitate, fiind legat de succesul acestuia in politica. Cum domnul Basescu nu va mai candida la Presedintie a treia oara, se poate anticipa pentru viitorul previzibil un aflux dinspre PDL catre PNL.

PNL nu este insa pregatit pentru a absorbi acest aflux.

Serban ORESCU, serban.orescu@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263643&data=2009-12-31