< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 23 decembrie 2009

Dictatura mascata

Republica lui Traian Basescu, la care seful statului s-a referit insistent luni, cu ocazia depunerii juramantului in Parlament, atunci cand a utilizat termenul de reforma statului, este un proiect mai vechi al institutiei prezidentiale. Caruia nu i s-a acordat prea mare importanta, intrucat realegerea sa era incerta. Ce intelege Basescu prin reforma statului?

O reforma in slujba careia el someaza toate fortele politice sa se inroleze cu trup si suflet. In esenta, este vorba de un stat in care presedintele nu mai poate fi niciodata suspendat dar in care, acelasi presedinte, devenit invulnerabil, poate dizolva Parlamentul de doua ori pe an, fara a suferi niciun fel de consecinta. Un stat in care seful de la Cotroceni poate instala orice persoana, fara niciun alt criteriu decat liberul sau arbitru, in functia de prim-ministru.

De ce nu ma feresc sa afirm ca avem de-a face cu o tentativa de a instala in Romania o dictatura mascata? Traian Basescu doreste sa se substituie, de fapt, primului ministru, functiile acestuia reducandu-se, in realitate, doar la statutul unui fel de secretar general al Executivului. In timp ce Parlamentul este legat de maini si de picioare. Este modelul unui stat, in care presedintele isi aroga toate drepturile dar nu-si asuma niciun fel de raspunderi, pentru ca intr-o parte poate arunca oricand anatema pe premierul de mucava ori pe partidele care sustin formal Guvernul, iar in cealalta parte poate nu numai demoniza, ci si dizolva Parlamentul. Cum este fundamentata teoretic aceasta teza? Traian Basescu si grupul de juristi care, de aproape un an, au postat pe site-ul de la Cotroceni, spre dezbatere publica, acest proiect de stat, considera ca in Europa sistemul parlamentar, asa cum functioneaza, s-a compromis. Se refera aici la statele care au adoptat republica parlamentara. In acelasi timp, sistemul de republica prezidentiala, dupa care functioneaza Franta, este taxat drept "dezechilibrat, generand o istorie turmentata". Nici Franta, nici celelalte forme de republica din Europa nu sunt bune. Despre monarhiile constitutionale, studiul nici macar nu aminteste. In conceptia "arhitectilor" de la Cotroceni, monarhiile constitutionale se afla in lada de gunoi a istoriei. Dar surpriza: aceiasi corifei, sub bagheta aceluiasi Traian Basescu, afirma ca "sistemul american e desuet". In sistemul american, presedintele este si sef al guvernului, asumandu-si intreaga raspundere pentru buna sau reaua administrare a statului. Iar raspunderea se produce in fata Congresului. Care ii poate lua capul sefului statului american. Dar si acest sistem, iata, e considerat desuet.

Si atunci ce mai ramane? Nu mai ramane nimic. Intrucat niciun sistem dintre cele democratice, care au functionat vreodata sau functioneaza in prezent pe aceasta planeta, nu este adoptat, rezulta ca Traian Basescu ne pregateste un regim constitutional inedit. Nemaiintalnit. Atat de original, incat nimanui nu i-a mai trecut prin cap, vreodata, sa-l adopte. Sa recunoastem deschis ca avem de-a face cu planul unei dictaturi. Care poate fi pus in aplicare in primul an al noului sau mandat prezidential. Adica, in 2010.

Este exact ceea ce intentioneaza sa faca Traian Basescu. Intrucat, de aproape un an, respectivul proiect este postat pe site-ul institutiei prezidentiale, Basescu poate invoca, oricand, faptul ca s-a scurs suficient timp pentru o necesara si democratica dezbatere publica. Ce mai conteaza ca aceasta dezbatere nu a avut de fapt loc, din simplul motiv ca cei care ar fi trebuit sa participe la ea au fost convinsi ca au de-a face cu o fumigena lansata de un sef de stat, care nu va mai beneficia de un al doilea mandat. Voi reveni.

Sorin ROSCA STANESCU - rosca@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263440&data=2009-12-23