< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - marti, 22 decembrie 2009

Cu Baconschi inainte

Desemnarea lui Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei la Paris, in functia de ministru al Afacerilor Externe este una dintre cele mai interesante miscari pe scena politica. Romania se afla in fata unor noi provocari in materie de politica externa. Din aceasta cauza, numirea unui "tehnocrat" la MAE ar fi fost destul de neinspirata.

O asemenea situatie ar fi putut da nastere suspiciunii ca Romania da un semnal in exterior ca va avea o diplomatie "politically correct", pliata exclusiv pe cea a UE, desi nici noul Tratat de la Lisabona nu prevede asa ceva. S-ar fi tras aceasta concluzie pentru ca tehnocratii sunt considerati oarecum conformisti. Ar fi fost un semnal prost si pentru Chisinau, care s-ar fi simtit abandonat, deoarece eurocratilor numai de R. Moldova nu le arde. In schimb, Teodor Baconschi este basarabean de origine.

Baconschi nu e om politic, ci diplomat, dar fiind o personalitate de calibru a vietii publice romanesti nici nu poate fi incadrat in categoria tehnocratilor. Asadar, ar avea profilul potrivit. Apoi, Traian Basescu nu poate fizic sa faca singur politica externa, iar acest corp de elita care este diplomatia romaneasca i-ar fi de mare ajutor. Teodor Baconschi, care este stimat de presedinte, ar avea statura potrivita sa promoveze la Cotroceni punctele de vedere ale MAE.

Pe acest fundal, coalitia politico-mediatica injghebata impotriva lui Traian Basescu continua un razboi care s-a cam incheiat odata cu alegerile de la 6 decembrie. In vederea audierii lui Baconschi la comisiile parlamentare s-a trecut deja la pregatirea de artilerie, i se enumera acestuia presupusele bube si, totodata, i s-a inventat si o alternativa, pe talentatul diplomat Bogdan Aurescu, secretarul de stat de la MAE.

Aurescu a fost adoptat, fara voia sa, de coalitia anti-Basescu, pentru ca Mircea Geoana a declarat public ca il va sustine la audierile pentru functia de ministru de Externe in Guvernul Croitoru. "Iata omul nostru", si-or fi zis talibanii anti-Basescu. Dar Aurescu a intrat in MAE prin 1998, pe vremea CDR. Posibil ca Mircea Geoana sa-l fi sustinut la audieri nu pentru vreo legatura personala, ci o fi vrut sa arate ca e obiectiv, iar partidul sau nu respinge oameni de valoare ca Vasile Blaga sau Aurescu. In orice caz, asemenea "ajutor" nu-i prinde bine lui Aurescu, un diplomat de mare viitor, despre care se poate presupune ca va face un tandem redutabil cu Baconschi in fruntea ministerului.

"Buba" lui Baconschi este acuzatia aberanta ca ar fi votat prea multa lume la Ambasada din Paris, ceea ce ar putea fi frauda electorala. Dar la referendumul pentru suspendarea presedintelui din 2007 au votat cu 200 de persoane mai mult si nu s-a sesizat nimeni. Atunci era ambasador Sabin Pop, fost consilier al lui Adrian Nastase.

Frontul anti-Basescu, din ranchiuna fata de acesta, ar putea sa incerce respingerea lui Baconschi la audierile comisiilor parlamentare. Dar ma cam indoiesc de faptul ca Crin Antonescu, care a recunoscut ca nu stie limba engleza, i-ar putea pune vreo intrebare incuietoare lui Baconschi. Acolo sunt si grei ai politicii externe, ca Adrian Nastase sau Calin Popescu Tariceanu. Acestia inteleg fenomenul si nu cred ca s-ar opune lui Baconschi doar de dragul de a-l umili pe Basescu.

Dar avizul comisiei este facultativ. Daca Baconschi ar fi respins, Boc nu poate renunta la el doar pentru ca au votat impotriva sa Titus Corlatean sau Crin Antonescu. Ar fi un gest de lasitate politica. Normal ar fi sa mearga mai departe, cu validarea lui Baconschi in Parlament.

George SCARLAT, george.scarlat@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263400&data=2009-12-22