< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 16 decembrie 2009

Sarbatorile la romanii loviti de criza

Pensiunile sunt la mare cautare in acest an. Fie ca este vorba de criza sau de dorinta romanilor de a petrece vacanta de iarna in stil traditional, multi au ales sa stea in tara. In Maramures, in Bucovina, pe Valea Prahovei sau pe cea a Oltului sau Jiului proprietarii pensiunilor au taiat si porcii, dar au taiat si din preturi, asteptand cu nerabdare oaspetii. Sunt, insa, romani care, atrasi de temperaturile mai acceptabile, au ales sa plece in Grecia, Tunisia, Egipt, Hong Kong etc.

In multe pensiuni locurile au fost rezervate din timp, deoarece clientii au devenit, de-a lungul timpului, un fel de prieteni ai gazdelor. In Maramures sau in Bucovina sunt oferte pentru trei,patru sau cinci zile, pachetele fiind cu demipensiune, palinca sau tuica si masa festiva de Revelion. In functie de numarul zilelor (trei, patru sau cinci zile) preturile sunt de 600 de lei, 760 sau 800 de lei de persoana. In perioada Craciunului se plateste mai putin cu 150 de lei pentru pachete de trei, patru sau cinci zile. Meniurile de Craciun sunt bogate, fiind nelipsiti carnatii, branza, slaninuta si sarmalele. In general, copiii sub sapte ani au gratuitate, iar cei intre opt si 15 ani platesc 50% din tarif daca sunt cazati in camera cu parintii. Pentru ca sunt vremuri de criza, in care clientii pot veni si cu carnatii in portbagaj, unele pensiuni au pregatit pachete de cinci nopti de cazare la numai 300 de ron/persoana, iar masa se asigura la cerere, pretul fiind in functie de meniu.

Oferte cu sau fara fite

In Poiana Brasov, tarifele au ramas la fel de exagerate ca si in ceilalti ani. Astfel, intr-o vila de trei stele, pentru cinci nopti cu demipensiune si cina de Revelion, pretul este de 2200 de lei/persoana in camera dubla standard. La Hotelul Edelweis (4*) pentru cinci zile, demipensiune si cina de Revelion, doua persoane platesc 7.040 de lei.

La Baile Felix, la Hotel International, exista pachete de cazare pentru trei nopti, cu mic dejun inclus, cina de Revelion si cina din 1 ianuarie, cand se organizeaza si Carnaval. In tariful de 1.675 de lei de persoana este inclus accesul la piscinele hotelului si 40 de lei/zi pentru masa.

Pe Valea Prahovei, la hotel Alexandros din Busteni, de exemplu, patru nopti cazare in camere de 2*, cu mic dejun, cina de Revelion si Brunch in prima zi a anului, cina festiva pe 1 ianuarie, tichete valorice de 130 lei pentru masa, tariful este de 1.345 lei/persoana.

In alte locuri, cum ar fi Olanesti sau Herculane, preturile pot fi mai mici, in jur de 600 de lei de persoana pentru trei nopti. Insa acestor tarife li se adauga tariful pentru Cina de Revelion si Cina Festiva de 1 ianuarie. Foarte important este ca aceste tarife sunt ale agentiilor de turism. Cel mai probabil, daca se apeleaza direct la hotel, tarifele vor fi mai mari decat cele oferite de agentiile mari de turism.

Altfel de Revelioane

Oferte pentru Revelion sunt si pentru Grecia, Tunisia, Egipt, dar si in locuri mult mai indepartate, cum ar fi Hong Kong, Singapore sau Africa de Sud. Pentru doar 479 de euro de persoana, agentia Invitation Romania Travel asigura, in Grecia, sase nopti cazare cu mic dejun in Hoteluri de trei sau patru stele, transport cu autocarul, cina de Revelion si cina din prima seara a anului 2010.

In Tunisia, tariful este mai mare, dar si programul este pe masura. Pentru aproape 800 de euro de persoana, prin agentia Tunisiana Travel, este asigurata cazarea in hotel de trei stele in Monastir, demipensiune, excursii si intrare la siturile si muzeele din Tunis si Carthagina, la Amfiteatrul El JEM si multe alte locuri istorice. Pentru cei care doresc sa cunoasca alte culturi, din zone foarte calduroase, acum este perioada ideala. Astfel de locuri sunt cele din Egipt sau Iordania, unde in timpul verii este putin cam incomod sa vizitezi siturile arheologice. In Dubai se vand ultimele locuri la 995 de euro, la care se adauga cina de Revelion, taxa de aeroport, taxa de viza etc. In cei 995 de euro este inclusa cazarea pentru opt nopti cu mic dejun si transportul cu avionul.

O alta optiune este de a petrece seara dintre ani intr-una din marile capitale europene: Praga, Viena, Paris, Roma, Lisabona etc. La Roma se plateste in jur de 400 de euro pentru patru nopti cazare cu mic dejun, transport cu avionul. Si la Praga sau Viena, Salsburg, Budapesta tarifele sunt tot in jur de 400 de euro, cazare patru nopti si mic dejun si transport.

Corina SCARLAT, corina.scarlat@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263191&data=2009-12-16