< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - vineri, 4 decembrie 2009

Europenii ni-l iau pe "Boogie"

"Se dedica cu atata intensitate interpretarii, incat publicul nu are de ales si trebuie sa-l urmeze. Cu enorm de multa precizie, el da viata conflictelor interioare ale personajelor sale si efectul este fascinant", isi motiveaza juriul Festivalului International de Film de la Berlin optiunea pentru Dragos Bucur, cel de-al treilea roman, dupa Anamaria Marinca (2008) si Maria Popistasu (2007), care ne va reprezenta, in perioada 13-15 februarie 2010, in cadrul proiectului european Shooting Stars.

Bucur este unul dintre cei 10 actori europeni selectionati pentru acest program ce reprezinta o initiativa europeana unica, al carei scop este promovarea celor mai talentati tineri ai anului. Acestora le este facilitata intalnirea cu cineasti (actori consacrati, regizori si producatori de renume).

Indirect, Dragos Bucur va mai fi ambasadorul nostru si intr-un alt colt de lume, la o un alt mare eveniment cinematografic - Premiile Oscar; el detine rolul principal in productia "Politist, adjectiv", regizata de Corneliu Porumboiu, care este propunerea Romaniei pentru categoria "cel mai bun film strain". Porumboiu l-a mai "regizat" pe Bucur si in 2002 si 2003, in scurtmetrajele "Visul lui Liviu" si "Post telefonic suspendat temporar".

Absolvent de Actorie la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucur (32 de ani) a inceput sa joace la teatrul Podul, al profesorului Catalin Naum. Primele roluri de film au fost in "Marfa si banii", regizat de Cristi Puiu (selectat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, Cannes, 2001) si "Furia" lui Radu Muntean (pentru care a obtinut Premiul la categoria "cel mai bun actor", din partea Uniunii Cineastilor). In portofoliul sau mai figureaza lungmetraje ale lui Radu Muntean, "Hartia va fi albastra" (2006), "Apa" (2006), in regia lui Constantin Popescu, "Dupa ea" (2007), debutul regizoral al Cristinei Ionescu, "Boogie" (care l-a dus din nou la Chenzina de la Cannes, anul trecut). Cu cateva luni in urma, a incheiat filmarile la "The Way Back", in regia lui Peter Weir, alaturi de Colin Farrell si Ed Harris. In prezent, lucreaza din nou cu Radu Muntean la "Marti, dupa Craciun". Dragos Bucur nu s-a axat doar pe teatru si film. Pentru televiziune a realizat sau produs cateva emisiuni si a jucat in serialul "Baieti buni" (PRO TV, 2004) si filmele "Contratimp" (2008) si "Contratimp 2" (2009), in regia lui Jesus del Cerro.

Pe urmele lui 007

De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internationale ale unor nume precum Rachel Weisz, Daniel Craig (interpretul agentului 007 din cel mai recent film al seriei James Bond), Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier sau Jasmine Trinca. Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) in colaborare cu organizatiile membre ale EFP printre care se numara si Romanian Film Promotion (sau Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc) si este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Luana Duschka, luana@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=262605&data=2009-12-04