< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 3 decembrie 2009

Romania, la coada unui top european privind puterea de cumparare

Romania se situeaza pe locul 33 din 41, in clasamentul tarilor europene cu cea mai mare putere de cumparare, conform unui studiu GfK, anunta, joi, Agerpres.

Cetatenii Romaniei dispun de o putere de cumparare estimata la 3.103 euro pe an. In Bucuresti, media este de 4.282 euro, adica cu mai bine de 40% peste media nationala si comparabila cu puterea de cumparare a Letoniei (4.505 euro). Cel mai sarac judet al Romaniei este Vaslui, cu 2.296 euro de persoana, puterea de cumparare a locuitorilor acestui judet este cu 26 la suta sub media nationala. Contrastul dintre cele mai sarace si cele mai bogate zone ale Romaniei s-a accentuat si mai mult in 2009, se mai arata in studiul mentionat.

Puterea de cumparare a europenilor a scazut anul acesta in medie cu aproximativ 800 de euro comparativ cu 2008, cifrandu-se la 11.699 euro pe an de persoana, ca medie la nivelul a 41 de state europene. Intre statele vest-europene si cele din estul continentului exista in continuare discrepante foarte mari in ceea ce priveste puterea de cumparare. Astfel, daca in Norvegia puterea de cumparare de persoana este de 20.535 euro pe an, in Bulgaria ea este de doar 2.850 euro.

Puterea de cumparare a scazut sensibil in unele tari care inregistrau o crestere economica mare inainte de izbucnirea crizei. "Deosebit de puternic a fost lovita Islanda, unde am asistat la o scadere cu 18 procente a puterii de cumparare, insa si in statele baltice s-au inregistrat scaderi cuprinse intre zece si 28 de procente", a declarat Simone Baecker-Neuchl, director de studii la GfK.

Scaderea puterii de cumparare a exercitat presiuni suplimentare asupra economiei nationale, pe ansamblu, si asupra comertului cu amanuntul. De asemenea, un factor decisiv pentru evolutia puterii de cumparare il reprezinta si tendintele de depreciere ale monedelor nationale din statele care nu fac parte din zona euro. Spre exemplu, potrivit estimarilor Bancii Centrale Europene, zlotul polonez a scazut in raport cu euro cu 21 la suta in 2009, insa si in Marea Britanie si Suedia monedele nationale (lira sterlina, respectiv coroana) s-a depreciat cu 12 procente, iar forintul ungar si rubla belarusa au pierdut anul acesta 14 procente in raport cu euro.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=46440&data=2009-12-03