< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 27 noiembrie 2009

Suspiciuni de comunism la Bruxelles

PPE vrea ca nominalizatii pentru portofoliile CE sa nu aiba legaturi cu regimuri opresive

O parte dintre cei nominalizati pentru posturile de comisari europeni risca sa nu se regaseasca in echipa Barroso II ca urmare a legaturilor pe care le-au avut in trecut cu comunismul. Un avertisment in acest sens a fost lansat recent de Partidul Popular European, care sustine insa ca nu va declansa o vanatoare de vrajitoare, in conditiile in care insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost lider al Partidului Comunist al Muncitorilor Portughezi.

Grupul majoritar din Parlamentul European, PPE, (de centru dreapta), a afirmat, saptamana trecuta, ca cei nominalizati pentru detinerea unor portofolii in Executivul UE - si care urmeaza sa fie audiati de reprezentatii legislativului- "trebuie sa nu fi fost asociati, in nicio cisrcumstanta, cu regimurile opresive si sa nu fi facut parte din guverne sau miscari politice nedemocratice", informeaza site-ul Eu Observer.

Pentru multi, acest comentariu a fost intrepretat drept un avertisment clar conform caruia PPE va face orice pentru a nu-i lasa pe fostii comunisti sau simpatizanti ai acestora sa fie inclusi in echipa lui Barroso.

Numele aflate in vizor

Pe lista neagra a PPE se afla nominalizatul din partea Ungariei, Laszlo Andor, acuzat, la Budapesta, ca a fost socialist anti-stalinist si ca pe vremuri era un apropiat al Partidului Comunist. Daca partidul Fidesz il ataca pe Andor cu acelasi elan pe care l-a avut cand l-a atacat pe predecesorul acestuia, fostul oficial comunist Laszlo Kovacs, atunci sansele ungurului la obtinerea unui portofoliu in noua Comisie sunt egale cu zero, considera analistii. La randul sau, candidatul Republicii Cehe, Stefan Fuele, actualmente ministru al Afacerilor Europene, a fost candva membru al Partidului Comunist. Legaturi similare cu comunsitii a avut si candidatul Slovaciei, Maros Sefcovic, care detine in prezent portofoliul Educatiei, Culturii si Tineretului.

Si Grecia a bagat la inaintare o fosta membra a Tineretului Comunist, in anii '70, Maria Damanaki, iar Estonia vrea sa parieze in continuare pe Siim Kallas, care detine in actuala echipa Barroso portofoliul audit si Anti Frauda. Acesta a fost membru al Partidului Comunist, dupa care a devenit un sustinator al liberalismului de piata.

Exceptii pentru presedinte si vice

E greu de spus insa cum se va realiza concret aceasta selectie, mai ales cand este cunoscut faptul ca Barroso a fost maoist si lider al unei formatiuni comuniste in ilegalitate. De la respectarea acestei conditii ar putea fi scutita si vicepresedintele Executivului UE, Catherine Ashton, de centru-stanga, care, in anii '70 - '80 a fost membra a Campaniei pentru Dezarmare Nucleara, a devenit trezorierul grupului in 1980 si a participat la reuniunile Partidului Comunist.

Luciana POP - luciana.pop@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=262387&data=2009-11-27