< Imprimare >      ZIUA - OPINII - vineri, 27 noiembrie 2009

Miscarea de sah a lui Abu Mazen

Mari dureri de cap la Ierusalim si in cancelariile lumii: presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas (Abu Mazen) a declarat ca nu va mai candida in viitoarele alegeri din 24 ianuarie 2010. Zice ca e dezamagit de americani si israelieni, nu mai are puteri sufletesti pentru o noua cadenta prezidentiala. Decizia lui Abu Mazen este interpretata in fel si chip in mass-media internationala.

Analistii, convinsi ca e vorba doar de o miscare tactica de sah politic, au fost sceptici ca liderul palestinian isi va mentine decizia de a renunta la pozitia de conducator. Aceasta miscare de sah poate trece drept geniala, daca nu ar fi neconcludenta, in conditiile in care alegerile s-au amanat.

In toata Cisiordania au avut loc manifestatii "spontane", in care oamenii il implorau pe Abu Mazen sa nu-i paraseasca. Placatele manifestantilor vorbesc de Abu Mazen "tatal" si "paznicul" lor.

Fara indoiala, disparitia lui Abbas de pe esichierul jocurilor politice din Orientul Mijlociu ar putea sa devina cu adevarat o catastrofa. Insasi existenta Autoritatii Palestiniene e pusa in joc, pentru ca e greu de crezut ca o alta personalitate politica de la Ramallah ar putea frana ofensiva fundamentalismului Hamas, avid de a anexa Cisordania la enclava extremista a Gazei. Abu Mazen, succesorul lui Yasser Arafat, reprezinta astazi personalitatea cea mai pregnanta a "vechii garzi" a Frontului de Eliberare a Palestinei si a organizatiei Fatah, initiatoare ale revolutiei nationale palestiniene. El se bucura de imensul sprijin al "ulitei palestiniene", si prin politica sa moderata a dezvoltat contacte bune cu Washington si Ierusalim.

Contacte degeaba! Niciuna din promisiunile americane si israeliene nu au fost infaptuite, controlul armatei israeliene asupra Cisiordaniei a ramas la fel de sever, barajele dintre localitatile palestiniene continua sa amareasca viata de zi cu zi a localnicilor, constructiile in coloniile evreiesti n-au fost sistate. Abu Mazen a sperat ca noul presedinte american va pune piciorul in prag si va accelera procesul de pace israeliano-palestinian, dar Obama, in afara unor declaratii bombastice, s-a dovedit, cel putin deocamdata, la fel de neputincios ca si predecesorii sai de la Casa Alba.

Calculele care se fac in legatura cu succesorul posibil au in obiectiv sase fruntasi Fatah. Cele mai multe sanse le are Marwan Barghouti (52 ani), fostul sef al "Tanzim-ului" (organizatia militanta din Cisiordania), si secretar Fatah, dar acesta se afla dupa gratii, condamnat la patru pedepse de inchisoare pe viata. Nici ceilalti candidati la succesiunea lui Abu Mazen nu sunt agreati de Israel: Muhammad Dahlan (53 ani), vorbitor al unei ebraice cursive, fost comandant al serviciilor secrete palestiniene din Gaza, traieste in clandestinitate; Djibril Regiub (56 ani) a zacut 17 ani intr-o inchisoare israeliana; Abu Macher Djnais a trait vreme indelungata in exil, nefiind de acord cu Tratatul de la Oslo semnat de Arafat; Nasser Kidwe (60 de ani), nepotul lui Arafat, fostul ambasador Fatah la ONU si ing. Nabil Shaat (70 ani), fostul responsabil cu tratativele palestiniano-israeliene, sunt cunoscuti pentru radicalismul opiniilor lor vizavi de Israel. Oricaruia dintre ei ii va fi greu sa ocupe fotoliul de presedinte al Autoritatii Palestiniene parasit de Abu Mazen. Daca acesta intr-adevar va renunta la putere.

Decizia dramatica a lui Abu Mazen nu a fost comentata public la Ierusalim si Washington. Pare-se ca stiau ceva strategii si tacticienii Orientului Mijlociu, si intr-adevar lovitura de teatru nu a intarziat: nu vor mai avea alegeri in ianuarie 2010. Din motive tehnice, ele au fost amanate. Daca nu mai vor fi alegeri, declaratia lui Abu Mazen s-a golit de continutul sau dramatic.

Tesu SOLOMOVICI - tesu@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=262376&data=2009-11-27