< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - marti, 24 noiembrie 2009

Bucurestenii vor plati impozite si taxe locale mai mari in 2010

Pentru anul 2010 nivelurile impozitelor si taxelor locale, ale taxelor pentru utilizarea temporara a locurilor publice si a altor taxe care se percep in municipiul Bucuresti, vor fi modificate prin actualizarea cu rata inflatiei din ultimii trei ani, conform unui proiect de hotarare ce se va discuta joi in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), informeaza Agerpres.

Comisia economica a CGMB urmeaza ca miercuri, sa se reuneasca pentru a discuta pe marginea acestui proiect si a decide daca va fi de acord sau nu cu impunerea si a altor cresteri de taxe locale, pe langa actualizarile cu rata inflatiei, a declarat marti, pentru agentia citata, Gabriel Bacainteanu, presedintele comisiei.

Acesta a avansat o majorare cu circa 6,5% pentru taxele si impozitele locale in Bucuresti, desi reprezentantii Ministerului de Finante Publice sustin ca impozitele percepute pentru case, terenuri si masini si alte taxe locale nu au mai fost majorate din 2006 si ar putea creste de anul viitor in medie cu 20%, tinand cont de inflatia din ultimii trei ani - 6,57% in 2007, 6,3% in 2008 si 4,3% in 2009 (nivelul anticipat pe care va fi operata rectificarea bugetara).

Potrivit proiectului de hotarare care va fi discutat joi de consilierii municipali, impozitele pe masini, cladiri si terenuri vor creste din 2010 in proportie de 14-20%, in timp ce taxele pentru autorizatiile de alimentatie publica vor fi cuprinse intre 0 si 3.615 lei. Municipalitatea a stabilit insa pentru acest interval valoarea de 3.000 de lei, aceeasi ca cea de anul acesta.

Potrivit sefului de serviciu din cadrul Directiei Venituri a Primariei Capitalei, Victor Coman, de anul viitor se vor majora si impozitele pe spectacole cu 50 sau 100%.

In ceea ce priveste taxa de utilizare a domeniul public pentru desfasurarea unui eveniment, se propune pastrarea neschimbata a valorii din acest an.

De asemenea, proprietarii de masini mai grele de 12 tone vor trebui sa plateasca un impozit care va fi stabilit conform unor directive europene, in functie de cursul euro.

Vor ramane neschimbate taxele de acces pentru masinile care depasesc cinci tone si intra in Bucuresti pentru transportul de marfa.

Impozitele si taxele locale pe masini, cladiri si terenuri vor fi majorate si in functie de coeficientul de corectie pentru zona, etaj si numarul de apartamente al imobilului.

Pentru alinierea unor taxe la nivelul celor din Uniunea Europeana va fi aplicat un curs de 4,09 lei la un euro. Timp de trei ani, din 2007, obligatiile fiscale ale bucurestenilor catre stat au fost neschimbate.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=45769&data=2009-11-24