< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 21 noiembrie 2009

Un raport britanic privind razboiul din Irak releva erori "atroce"

Un raport al guvernului britanic privind lectiile invatate in urma razboiului din Irak releva erori "atroce" in procesul de pregatire a invaziei menite sa-l inlature de la putere pe Saddam Hussein, in 2003, si in gestionarea situatiei din Irak ulterior caderii dictatorului irakian, transmite duminica Efe, preluata de Agerpres.

Documentul a fost difuzat duminica de The Sunday Telegraph. Documentul este publicat cu doua zile inaintea inceperii anchetei publice privind participarea Marii Britanii in razboi, care s-a bucurat de sprijinul premierului britanic de atunci, Tony Blair.

Raportul contine, potrivit The Sunday Telegraph, interviuri cu inalti oficiali ai armatei, care explica faptul ca trupele britanice au fost expuse unor "riscuri semnificative" din cauza ca operatiunea a fost "precipitata" si "i-a lipsit coerenta si resursele". Este vorba de sute de pagini de documente clasificate drept "secrete", in care cei responsabili cu invazia terestra isi exprimau frustrarea si supararea fata de guvernul britanic.

Aceasta pregatire precipitata a fost o consecinta a faptului ca Tony Blair a dorit sa mentina intr-un cerc restrans planurile sale de a sprijini Statele Unite in invazia din Irak, care, potrivit acestor documente, au inceput in februarie 2002, cu 13 luni inaintea inceperii operatiunii militare propriu-zise, si care aveau ca obiectiv principal inlaturarea lui Saddam Hussein.

Tony Blair a reiterat public pe parcursul anului 2002 ca obiectivul Marii Britanii era "dezarmarea Irakului, nu schimbarea regimului" si ca nu existau pregatiri care sa vizeze invadarea acestei tari cata vreme ar fi continuat eforturile diplomatice pentru ca regimul de la Bagdad sa renunte la arsenalul sau de distrugere in masa, care s-a dovedit pana la urma a fi inexistent. Este citat generalul Graeme Lamb, responsabil al fortelor speciale in timpul conflictului, care spune textual: "eu am pregatit razboiul inca de la inceputul lui 2002".

Documentele mai releva ca invazia s-a bazat pe resurse aproape ridicole, pana intr-acolo incat unele unitati au intrat in lupta cu cinci gloante pentru fiecare militar. In raport mai apare si informatia conform careia multi militari au fost transportati in teatrul de operatiuni cu avioane ale liniilor comerciale, avand ca echipaj de mana armamentul din dotare, care in unele cazuri a fost chiar confiscat de personalul de securitate al aeroporturilor. Potrivit unor militari, in timpul conflictului sistemul de comunicatii nu mai functiona la orele pranzului, din cauza caldurii, iar in aprovizionarea trupelor s-au facut alte greseli penibile, cum ar fi trimiterea in desert a unui container plin cu skiuri.

Ministerul britanic de Externe nu a creat un departament care sa gestioneze situatia postconflict decat cu trei saptamani inainte de inceperea razboiului, si a elaborat planuri care "nu contineau detalii despre ce trebuie facut odata Bagdadul cazut", fapt ce a provocat numeroase probleme. Liderii militari au calificat drept "atroce si ingrozitoare" lipsa de sprijin al guvernului pentru reconstructie, ceea ce, in cuvintele unor comandanti, a facut "sa se piarda ocazia de aur" de a castiga sprijinul populatiei irakiene. In raport mai este denuntata si absenta aproape totala a planurilor de asigurare a securitatii pentru civilii irakieni si pentru indeplinirea cutumelor de razboi, conform Conventiei de la Geneva.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=45587&data=2009-11-21