< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 7 noiembrie 2009

Zeci de bancheri cocainomani sunt tratati anual in Elvetia

In Suedia, cocaina face ravagii printre bancheri, mai multe banci introducand o metoda de depistare a functionarilor care se drogheaza. In Elvetia nu exista asa ceva, insa mii de bancheri sunt tratati anual in spitalele din Geneva, scrie cotidianul elvetian Le Matin, citat de Agerpres.

"In spitale sunt tratati si pacienti din mediul bancar. Inseamna ca dependenta exista, dar ar fi dificil de avansat o cifra. Pot spune doar ca este vorba de cateva zeci de persoane pe an. Unele vin chiar si din strainatate ca sa urmeze un tratament in Elvetia, din motive de discretie. Se interneaza la noi bancheri care vin de pe alte piete financiare importante, cum ar fi Londra. In toate profesiile exista persoane care iau cocaina, dar domeniile unde presiunea pentru performanta este foarte puternica, cum ar fi bancile si asigurarile, fac mai mult obiectul acestui tip de dependenta", spune Daniele Zullino, medic sef al Sectiei de dependenta.

Medicul Zullino adauga ca drogul, in acest caz cocaina, este folosit ca element dopant, functionand ca stimulator care creste rezistenta la oboseala. Acest lucru ii permite celui care-l consuma sa munceasca mai mult. Insa acest drog poate provoca tulburari ale ritmului cardiac, hipertensiune, spasme sau epilepsie. Fara a uita riscul supradozei.

Inaltii functionari bancari nu sunt pacienti clasici. Problemele lor sunt diferite de ale unui toxicoman obisnuit. Prima diferenta, legata de bani, este calitatea produselor pe care le consuma: cocaina este mai pura, mai fiabila. Chiar daca nu este mai putin periculos, consumul cocainei mai pure inlatura problemele suplimentare produse de drogurile falsificate. In plus, se consuma de preferinta pe cale nazala si putini bancheri se injecteaza. Foarte putini sufera de politoximanie, chiar daca unii combina cocaina cu medicamente sau alcool.

Bancherii au mai multe sanse sa iasa din dependenta de cocaina decat alti toxicomani, este concluzia dr elvetian Daniele Zullino, citat de cotidianul Le Matin.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=44203&data=2009-11-07