< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 2 noiembrie 2009

E loc si de mai rau, considera analistii

Romania, tara datornicilor: 4,4 milioane de romani sunt indatorati la banci!

Romania s-a transformat in tara datornicilor si a restantierilor in aceasta perioada tulbure de criza, cu un euro de neoprit si din ce in ce mai multi someri. Stau marturie cifrele din banci. 4,4 milioane de romani sunt indatorati in momentul de fata. Dintre acestia 650.000 au deja restante la plata, potrivit Pro Tv.

Cele mai mari probleme au aparut la bancile mici, unde, in vara, se inregistrau intarzieri la aproape 20% dintre credite.

Nici ceilalti nu au motive de veselie. Recent, cea mai mare banca din Romania a anuntat ca 10% dintre creditele acordate sunt "neperformante". Principalele cauze sunt cresterea somajului, problemele cu care se confrunta IMM-urile si blocajul de pe piata imobiliara.

Persoane particulare sau firme, toata lumea a intrat in aceeasi oala, cea a datornicilor. In cazul companiilor, insa, vorbim despre credite de sute de mii sau poate de milioane de euro.

Pe scurt, ne miscam intr-un cerc vicios. Mai toate societatile au imprumuturi luate de la banci. Criza le-a inghetat insa afacerile. Asa ca patronii pur si simplu nu mai au de unde sa dea banii inapoi pentru ca au pierdut tot. Si-au trimis angajatii in somaj, care la randul lor sunt indatorati. Ramasi fara salariu, nici acestia nu mai au cum sa-si plateasca ratele.

Vinovati sunt in primul rand bancherii, este de parere Liviu Chiru, redactor la Ziarul Financiar: "Ne putem aduce aminte de campaniile de promovare a creditelor doar cu buletinul sau a creditelor pentru orice destinate, pentru orice scop, care erau vandute foarte repede si cu o documentatie foarte sumara de catre banci. Tocmai aceste credite le dau acum cele mai mari dureri de cap".

Oficialii FMI s-au intalnit cu cei din conducerea BNR pentru a discuta pe acest subiect.

BCR si BRD, adica cele mai mari doua banci din Romania, au anuntat recent profituri in scadere, din cauza creditelor neperformante.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43491&data=2009-11-02