< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - sambata, 31 octombrie 2009

Cehia forteaza UE la compromisuri

Germania si Franta sunt de acord sa sustina un candidat comun la presedintia Uniunii Europene

Cehia a obtinut garantiile cerute din partea UE in schimbul semnarii de catre presedintele ceh Vaclav Klaus a documentului care ar consfinti intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Ex-premierul britanic Tony Blair este tot mai aproape de preluarea celei mai inalte functii a Uniunii Europene, cea de presedinte, in lipsa de contracandidati cu greutate in politica europeana.

Liderii UE au ajuns joi noaptea la un compromis in ceea ce priveste acordarea unei derogari solicitate de Cehia pentru ca aceasta tara sa ratifice Tratatul de la Lisabona, fapt ce ar elimina si ultimui obstacol in calea intrarii in vigoare a acestui document. In urma acestui consens, seful Executivului de la Praga, Jan Fischer, a declarat ca presedintele ceh Vaclav Klaus este multumit de compromisul la care s-a ajuns si ca noua constitutie a UE va putea intra in vigoare pana la sfarsitul anului. "Cehia va ratifica tratatul astfel incat el sa poata intra in vigoare anul acesta", a subliniat Fischer, citat de Reuters. Aceasta derogare va fi similara, din punct de vedere juridic, celor acordate in cazul Marii Britanii si al Poloniei in anul 2007. Praga solicitase la inceputul acestei luni o derogare de la Carta Drepturilor Fundamentale, pentru a putea impiedica orice restituire a bunurilor germanilor care au trait in regiunea Sudeta si care au fost expulzati imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in baza Decretelor Benes.

Comisarul roman

Presedintele Traian Basescu a confirmat ieri, la finele lucrarilor Consiliului European Informal, ca, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, a fost abordata si chestiunea ocuparii de catre Romania a unui post de comisar european, dar a refuzat sa ofere informatii suplimentare. "Sunt lucruri care nu se pot spune la stadiul acesta", a spus Basescu. Presedintele nu a dorit sa ofere informatii nici in ce priveste pozitia Romaniei referitor la ocuparea functiei de presedinte al Consiliului European. "Exista o intreaga strategie in sustinerea cuiva", a declarat Traian Basescu.

Pe de alta parte, in legatura cu informatiile potrivit carora Adrian Severin ar putea candida pentru functia de inalt reprezentant al UE pentru afaceri externe, Traian Basescu a spus doar atat: "O intentie". "S-au gasit formule de compromis care sa dea satisfactie Cehiei, in asa fel incat, pana la sfarsitul anului, Tratatul de la Lisabona sa fie in vigoare", a mai precizat Basescu. El a adaugat ca, in acest fel, Comisia Europeana ar urma sa fie constituita in acord cu Tratatul de la Lisabona, astfel incat fiecarei tari sa-i corespunda un post de comisar european. O mentinere a Tratatului de la Nisa ar presupune o reducere a posturilor de comisar european, a aratat el.

Madalin NECSUTU, madalin.necsutu@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=261085&data=2009-10-31