< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - joi, 22 octombrie 2009

Lidia Barbulescu, prima femeie votata la sefia instantei supreme

Magistratul Lidia Barbulescu a fost aleasa, joi, cu majoritate de voturi, de Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), propunerea urmand sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu. Lidia Barbulescu, interimar la conducerea instantei supreme de la pensionarea lui Nicolae Popa, este prima femeie votata la sefia ICCJ, informeaza NewsIn. Seful statului nu poate refuza numirea in functie a magistratului decat motivat, aducand la cunostinta CSM motivele refuzului. Barbulescu este cunoscuta pentru conflictele sale cu Traian Basescu, pe care l-a criticat in mai multe aparitii publice.

Judecatorul a declarat dupa votarea sa de catre CSM ca nu are nici un motiv sa se indoiasca de faptul ca presedintele Traian Basescu nu o va numi in aceasta functie. Barbulescu a mai spus ca pentru alegerea sa in functia de presedinte al instantei supreme au contat experienta ca judecator, dar si in functiile de conducere pe care le-a detinut pana in prezent.

Sectia pentru judecatori a CSM a discutat, joi, candidaturile pentru presedintia instantei supreme, functie vacanta dupa pensionarea lui Nicolae Popa, magistratii care si-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Barbulescu, Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu si Iulian Dragomir. Danu Cornoiu nu a mai intrat in cursa, pentru ca Sectia pentru judecatori a decis ca nu indeplineste conditiile, din cauza ca a fost sanctionat disciplinar.

Potrivit legii, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

Seful statului nu poate refuza numirea in functiile de conducere mentionate decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. Numirea se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Lidia Barbulescu este prima femeia care ar putea fi numita de seful statului in aceasta functie, ea fiind cunoscuta pentru conflictele sale cu Traian Basescu si Monica Macovei, dar si pentru prietenia cu Rodica Stanoiu, in mandatul careia a ajuns la instanta suprema.

Criticile lui Barbulescu la adresa lui Traian Basescu

Lidia Barbulescu a intrat in contradictoriu, de nenumarate ori, cu presedintele Traian Basescu. Ea i-a dat o replica dura presedintelui dupa criticile acestuia la adresa magistratilor si a sentintelor date de acestia, in discursul de Ziua Justitiei, din iulie 2007, de la Alba Iulia. Dupa ce presedintele a explicat ca magistratii au drepturi, dar ca acestea le sunt acordate pentru a face dreptate cetateanului, si nu pentru interesele lor proprii, Barbulescu a afirmat ca momentul si cadrul in care presedintele a lansat atacurile la adresa justitiei nu erau potrivite. Ea a mai spus ca "independenta justitiei functioneaza, dar nu trebuie sa primim lectii nici de aici, nici din alta parte cum sa aplicam legea, ce pedepse sa dam si cum sa luptam cu coruptia".

Magistratul a adaugat atunci ca nimeni, "nici chiar presedintele Romaniei" nu poate comenta solutiile pronuntate de judecatori, "fara a fi pasibili de a li se reprosa incalcarea principiului independentei justitiei, principiu ce sta la temelia statului de drept".

In februarie 2008, judecatorul a calificat drept o "pata deosebita asupra judecatorilor si procurorilor" declaratia presedintelui Traian Basescu, conform careia 25% dintre magistrati au colaborat cu Securitatea.

Barbulescu a intrat in conflict cu seful statului si in vara lui 2008, cu ocazia propunerii lui Predoiu a denumire a altui sef la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si a discutiei privind desemnarea procurorilor-sefi. Pe atunci presedinte al CSM, Lidia Barbulescu, a declarat ca textele constitutionale indicate de Traian Basescu privind numirea procurorilor sunt exacte, numai ca interpretarea trebuie facuta de juristi, nu de seful statului, precizand ca politicienii trebuie sa depolitizeze justitia. Basescu i-a trimis pe politicieni la textul constitutional, comentand ironic faptul ca nu le-ar strica sa mai citeasca din legea fundamentala si invocand mai multe articole care fac referire la atributiile presedintelui de numire in functii publice.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ulterior, ca ar putea sesiza Curtea Constitutionala in cazul legii prin care se urmareste numirea procurorilor-sefi de catre CSM, el criticand-o dur pe Lidia Barbulescu, presedintele CSM, si sugerand ca aceasta este incompetenta in materie de Constitutie. Lidia Barbulescu a fost cea care a condus completul de noua judecatori care a restituit dosarul "Flota" la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru vicii de procedura. In acest dosar era acuzat si Traian Basescu.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=42364&data=2009-10-22