< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - joi, 22 octombrie 2009

Mituri spulberate: Soarecii prefera ciocolata inaintea branzei, iar oile nu sunt cele mai proaste animale

Animalele care traiesc langa noi par sa fie adevarate mistere, iar miturile construite in jurul lor nu au aproape nici un dram de adevar in ele. Potrivit cercetatorilor din Brem, omenirea stie foarte putine despre necuvantatoarele din lume, titreaza, joi, Pravda.

Soarecii iubesc branza

Este adevarat ca rozatoarele nu vor renunta la o bucatia de branza, insa, conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Massachusetts, daca au sansa sa aleaga intre mai multe produse, ei vor lua intotdeauna alimentul mai bogat in zahar, precum ciocolata.

Serpii cu clopotei scot un sunet inainte sa atace

Un hasait sau un sunet ascutit sunt semnalele de atentionare pe care un sarpe le face inainte sa atace animale sau oameni. Asta ar insemna ca reptila este foarte aproape si nu mai are timp sa fuga. Insa, in momentul in care un sarpe ataca, el o face in liniste.

Pisicile miauna pentru a comunica cu alte feline

Se pare ca acest mit nu este deloc adevarat. Pisicile isi moduleaza limbajul special pentru proprietarii lor, datorita capacitatii lor intelectuale bine dezvoltate. Prin mieunat, felinele le spun oamenilor ce isi doresc. In ceea ce priveste comunicarea cu propria lor specie, ea este realizata printr-un limbaj imposibil de auzit.

Oile sunt cele mai proaste animale

In realitate, ele sunt capabile sa absoarba informatii noi si au o memorie buna. Oile isi pot recunoaste ciobanii, cainii care au grija de ele si membrii din propria turma. Mai mult, ele se pot orienta in spatiu, fiind mai destepte decat delfinii.

Rechinii au cei mai multi dinti

Acest mit este cel mai departe de adevar. Animalul cu cei mai multi dinti este melcul, care are 25.000 de masele. Desi rechinii ii au mai mari, ei au doar in jur de 3.000.

Cainii nu disting culorile

Pana de curand si cercetatorii clasau acest mit ca real. Insa, experimentele realizate recent de oamenii de stiinta americani a dovedit ca ei pot distinge culori. Desi nu au ochii sensibili la rosu si portocaliu, ei disting galbenul, verdele, albastrul si violetul.

Lupii urla cand este luna plina

Desi acest mit este adevarat, lupii fac acest lucru indiferent de starea lunii, fie pentru a cauta parteneri pentru vanatoare sau partenere de viata.

Elefantii au pielea cea mai groasa

Aceste animale au tegumentul mai gros doar pe spate si laterale, in celelalte locuri pielea nu este mai groasa decat cea a omului. Mai mult, ei simt atingerile si se pot alege cu arsuri de la soare.

Zebrele nu se pot ascunde din cauza modelului

Desi par o prada usoara, zebrele au mai multe metode de a se deghiza. Cand acestea alearga in turma, ele arata ca un punct gri mare, iar pradatorii nu le pot vedea bine.

Strutii speriati isi ascund capul in nisip

In realitate, strutii in pericol se duc in cuib si isi lasa capul in jos, insa niciodata nu il ingroapa in nisip. Aceasta pozitie este menita sa-i faca pe pradatori sa creada ca animalul este un tufis. Mai mult, ei isi coboara capul la nivelul nisipului doar pentru a inghiti pietre pentru o digestie mai buna.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=42318&data=2009-10-22