< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - vineri, 16 octombrie 2009

Orchestra canta, Filarmonica nu

Melomanii se pot bucura maine (orele 19.00) de prezenta pe scena Ateneului Roman a doua nume mari ale muzicii "grele", binecunoscutul pianist Dan Grigore (foto) si dirijorul Jin Wang, un oaspete frecvent al Orchestrei Radio. Prin acest concert extraordinar, Orchestra Nationala Radio marcheaza deschiderea actualei stagiuni.

Prima parte a programului va cuprinde "Uvertura festiva" de Sostakovici si "Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra op.18" de Rachmaninov. In a doua parte a serii va veti putea delecta cu fragmente din cele trei suite din baletul "Romeo si Julieta" de Prokofiev.

Maestrul Dan Grigore, cu o activitate de peste 50 de ani pe scena, recunoscut pentru sobrietatea si rigoarea sa, a fost apreciat de catre profesorul sau de armonie si compozitie Mihail Jora drept "un talent exceptional care nu sufera comparatie cu tot ce trece drept mare talent in Romania". Dirijorul Jin Wang este un artist care are la activ peste 700 de concerte sustinute la pupitrul celor mai mari orchestre europene.

Urmatorul concert al Orchestrei Nationale Radio va avea loc duminica (ora 19.00), la Ateneul Roman, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avandu-i ca solisti pe violonistii Gabriel Croitoru si Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu si pianistul Nicolae Licaret. Spectacolul va fi o avanpremiera a "Marelui concert de deschidere" a "Zilelor culturale ale ECB - Romania 2009", din 21 octombrie de la Alte Oper Frankfurt.

Instrumentistii au depus arcusurile

Concertele Filarmonicii "George Enescu" de la Ateneul Roman programate pentru ieri si azi au fost anulate. Membrii orchestrei refuza sa mai concerteze cu Anda Petrovici (foto) pe post de concertmaestru deoarece acestia se plang de atitudinea si calitatile ei profesionale. Insa Anda Petrovici nu vrea sa demisioneze, aceasta fiind singura solutie posibila pentru a nu mai detine aceasta functie. Instrumentistii au incercat sa repete in alta sala, dar "se tine dupa noi ca un copil mic", ne-au declarat unii membrii ai orchestrei. Au avut loc discutii si cu Theodor Paleologu, ministrul Culturii, dar "indiferenta conducerii si a ministrului, al carui ajutor l-am cerut, ne-a adus in stadiul de a refuza sa mai cantam pe cea mai mare scena a Romaniei", sustin instrumentistii intr-un comunicat sosit la redactie. Membrii orchestrei isi cer scuze fata de public, cei patru cornisti invitati si fata de dirijorul Paul Staicu, sub bagheta caruia ar fi trebuit sa concerteze.

Cristina Spiridon - cristina.spiridon@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=260256&data=2009-10-16