< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - marti, 13 octombrie 2009

Maidanezii din Capitala, bolnavi de leptospiroza, o boala care se transmite cu usurinta la om

Un control realizat de Institutul de Microbiologie Cantacuzino din Bucuresti arata ca 103 caini testati serologic au fost depistati cu leptospiroza, o boala care se transmite cu usurinta la om. Anuntul a fost facut de Simona Panaitescu, directorul general al Administratiei pentru Supravegherea Animalelor din cadrul Primariei Bucuresti, informeaza Agerpres.

Panaitescu a spus ca testarea animalelor s-a facut in luna iulie a acestui an pe un lot de caini aflati in adaposturile municipalitatii, abia adusi de pe strada. "Leptospiroza este boala cainilor de pe strada. Aceasta se transmite cu usurinta intre animale, dar si la om prin apa murdara, urina, atingeri. Daca se joaca in nisip sau in balti, copiii pot lua cu usurinta aceasta boala, care se manifesta cu febra mare, varsaturi, greata", a explicat Panaitescu.

Reprezentantul Primariei Capitalei a spus ca, la nivelul sectoarelor din Bucuresti, s-a constatat ca aproximativ 47% din cainii bolnavi de pe strada se gasesc in sectorul 2, 40% pe strazile sectorului 3, 39% in sectorul 5 si 60% in sectorul 6. "Un lucru care alerteaza autoritatile locale ar fi si faptul ca vaccinul impotriva leptospirozei trebuie facut inainte ca boala sa fie contractata, dar legislatia actuala nu permite acest lucru. Potrivit legii, in prezent, cainii comunitari pot fi vaccinati antirabic, nu si impotriva leptospirozei. Acest vaccin ar trebui facut in primele luni de viata, pentru ca, dupa ce boala s-a instalat, nu mai este eficient", a mai spus Panaitescu.

In acest context, al problematicii cainilor fara stapan din Bucuresti, prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, s-a declarat nemultumit de numarul lor mare, pe strazi. El a spus ca, in ultimele trei luni ale acest an, la Spitalul 'Matei Bals' au fost inregistrate, la Centrul Antirabic, peste 9.100 de persoane, dintre care circa 7.500 au fost adulti muscati de caini si restul copii. "Nu cer sa omoram aceste animale, dar cer sa se aplice masurile care trebuie luate pentru a preveni astfel de accidente. Trebuie sa fim cinstiti si sa spunem ca pe partea de sanatate publica exista in Bucuresti un blocaj inimaginabil", a afirmat prefectul, care a cerut responsabililor in acest domeniu sa ia masurile necesare pentru a nu pune in pericol sanatatea bucurestenilor si confortul turistilor.

In ultimii patru ani au fost muscate peste 25.000 de persoane

La randul sau, viceprimarul Bucurestiului, Mircea Raicu, a criticat masurile aplicate in ultimii ani de Primaria Capitalei pentru solutionarea problemei cainilor fara stapan. Raicu a spus ca, in ultimii patru ani, au fost muscate peste 25.000 de persoane, dar in acest an, pana in luna iulie, au fost muscate 7.000 de persoane.

"Mi se par foarte sugestive aceste cifre. In Bucuresti sunt 100.000 de caini si 50% sunt femele, care fata de doua ori pe an intre 6 si 10 pui", a completat viceprimarul Capitalei, care a cerut prefectului sa transmita mesajul sau de indignare fata de aceasta problematica si Guvernului.

Mircea Raicu s-a aratat nemultumit si de numarul scazut de caini prinsi de Administratia pentru Supravegherea Animalelor. In 2009, a spus edilul, au fost prinsi doar 4.502 caini, fata de 14.000, cati au fost stransi in anul 2007.

Prefectul Capitalei i-a convocat, marti, in sedinta Colegiului prefectural, pe toti reprezentantii serviciilor deconcentrate din Municipiul Bucuresti.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=41368&data=2009-10-13