< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - joi, 1 octombrie 2009

Sorin Rosca Stanescu despre specula cu arme: Are de gand cineva sa ancheteze acest jaf la drumul mare?

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a publicat joi pe blogul sau noi amanunte despre investigatiile declansate in SUA cu privire la traficul international de armament cu ramificatii in Romania, ancheta inceputa dupa initiativa a 53 de congresmani democrati.

In acest articol, Sorin Rosca Stanescu devoaleaza traseul comercial al unei arme produse in Romania si vanduta mai departe in exterior de catre comerciantii de armament. Jurnalistul scrie din nou pe blogul sau despre Cristian Geamanu, pe care il numeste ''unul dintre cunoscutii negustori de arme ai Romaniei'', si despre legaturile acestuia cu compania de stat Romtehnica.

De asemenea, Rosca Stanescu il acuza explicit pe ministrul Economiei, Adriean Videanu, ca ''dirijeaza uriasa sifonare a banului public'' in acest caz.

''In Statele Unite, 53 de congresmani s-au adresat Presedintelui Barack Obama, declansand astfel ample investigatii, care il vizeaza si pe Cristian Geamanu, unul dintre cunoscutii negustori de arme ai Romaniei. Aceasta operatiune, initiata in cel mai important stat al lumii, a fost declansata, practic, de introducerea, prin intermediul unor documente false, a doar 17 pistoale miltraliera, provenite din Romania. Autoritatile de la Bucuresti nu fac absolut nimic pentru a lamuri situatia'', noteaza Sorin Rosca Stanescu pe blogul sau.

''In eventualitatea in care, totusi, cineva cu capul pe umeri va decide ca este timpul sa aflam de ce industria noastra de armament e pusa pe butuci, in timp ce, de pe urma ei, cativa particulari castiga sume colosale, mai ofer, in cele ce urmeaza, cateva detalii. (...) Pretul de productie al unui pistol mitraliera tip AK se plaseaza intre 100 si 150 USD. Variatia este data de existenta unui pat metalic sau de lemn, a unui incarcator sau a doua incarcatoare. In contractele cu intermediarii, cum ar fi si faimosul Cristian Geamanu, Romtehnica incaseaza, pentru o arma, intre 150 si 200 USD. Profitul este, asadar, de doar circa 50 de dolari. Geamanu sau alti intermediari vand unei societati americane, cum este, de exemplu, Blackwater, aceeasi arma, la un pret de zece ori mai mare. Ajungand la 1.500 - 2.000 de dolari. Dupa care, societatea respectiva ii preseaza pe afgani si pe irakieni sa cumpere. In Afganistan si in Irak, arma pentru care Romtehnica a casigat 50 de dolari auunge la 2.000, 3.000 de dolari. In cazul munitiei, situatia este identica'', adauga jurnalistul.

Citeste mai multe amanunte despre acest caz pe blogul lui Sorin Rosca Stanescu, ^www.sroscas.ro^.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=40258&data=2009-10-01