< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - luni, 21 septembrie 2009

Instanta: Iustin Covei, fiul judecatorului craiovean, nu regreta faptele pentru care este arestat

Beizadeaua din Craiova, Iustin Covei, si celelalte 13 persoane cercetate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in cazul clonarii de carduri nu regreta faptele si nu accepta ideea ca au incalcat legea, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti de arestare preventiva, informeaza NewsIn.

Potrivit motivarii deciziei de vineri, 18 septembrie, a Tribunalului Bucuresti, in urma careia au fost arestate preventiv 14 persoane implicate in infractiuni de clonare a cardurilor, lasarea in libertate a inculpatilor "prezinta pericol concret pentru ordinea publica". Astfel, pentru a asigura buna desfasurare a urmarii penale, "din cadrul careia lipsesc mai multe persoane, despre care se poate presupune rezonabil ca au actionat impreuna cu inculpatii", si avand in vedere si pericolul social al infractiunilor pentru care sunt cercetati cei 14, Tribunalul a considerat ca masura obligarii de a nu parasi tara sau localitatea nu este suficienta.

In aceeasi motivare se arata ca urmarirea penala in dosar este abia la inceput, iar partile civile vatamate sunt atat din tara, cat si din strainatate si trebuie identificate pentru a finaliza cercetarile. Cu toate acestea, masura arestarii preventive a celor 14 trebuie sa fie luata, avand in vedere si numarul mare al celorlalte persoane implicate in acest caz, care fie nu au fost identificate, fie nu au fost depistate. De asemenea, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de vineri, ca infractiunile pentru care au fost retinuti cei 14 vizeaza sume mari de bani, obtinute intr-o perioada lunga de timp, in care activitati infractionale au fost desfasurate in mod repetat, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in Australia si in alte tari din Europa.

Potrivit motivarii, "toti inculpatii au fost surprinsi in diferite ipostaze suspecte de loc si timp, cu obiecte a caror provenienta nu o pot explica sau cu instrumente folosite in mod obisnuit la savarsirea de infractiuni legate de instrumentele de plata electronica si/sau de efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos".

Instanta a retinut ca este necesara luarea masurii arestarii preventive fata de inculpati, ca urmare a prezentarii convorbirilor telefonice interceptate dintre cei 14, a probelor stranse in urma perchezitiilor, precum si pe baza datelor sosite prin comisie rogatorie din Australia. De asemenea, instanta sustine ca, din interceptarile de convorbiri telefonice, rezulta clar ca inculpatii se cunosteau si comunicau unii cu altii, desi unul dintre ei, Andrei Sandu, a sustinut in fata judecatorului ca nu ii cunoaste pe ceilalti.

Mai mult, se arata in motivarea deciziei, Ionel Trinca a fost prins in flagrant in vama din Timisoara pe 16 septembrie, "avand asupra sa un pachet in care se aflau doua dispozitive 'gura de bancomat', confectionate artizanal, doua dispozitive tip bagheta in care erau disimulate minicamera video si acumulatorii de alimentare, cabluri si dispozitive bluetooth modificate artizanal".

In afara de confectionarea dispozitivelor skimming, cei 14 inchiriau astfel de dispozitive si altor persoane in schimbul unui procent din numarul de conturi obtinute, care ulterior erau scrise pe carduri blank si folosite pentru retrageri ilegale de numerar.

In ceea ce-l priveste pe Iustin Covei, instanta retine in motivarea deciziei de vineri ca, in urma perchizitiei desfasurate la domiciliul sau, au fost ridicate mai multe bunuri, "unele asemanatoare cu cele gasite asupra inculpatului Trinca".

Tribunalul Bucuresti a decis vineri, 18 septembrie, sa-i aresteze preventiv pentru 29 de zile pe Ionel Calin, Jean Mihaila, Francisc Danca, Dan Mihail Barca, Birivan Nicolae, Petrel Halanei, Sorin Buruiana, Sergiu Dumitriu, Andrei Sandu, Alin sosa, Ionel Trinca, Tudor Rada, Eman Vatamanita si Iustin Covei, fiul unui judecator de la Curtea de Apel Craiova. Cei 14 sunt acuzati de infractiuni de clonare a cardurilor bancare. Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=39163&data=2009-09-21